Lekniny z lineckého cesta.

Autor receptu: martamm

Tieto koláčiky robievala moja mama na každé sviatky, svadby, krštenia a kedykoľvek, aby potešila nás a vnúčatá. Vyzerajú veľmi pekne a pritom je ich príprava celkom jednoduchá, veď môžete posúdiť sami. V recepte neuvádzam množstvá, nakoľko som ich robila z časti cesta na linecké koláčiky a hmoty na snehové pusinky.

120 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako som písala, použila som časť cesta na linecké pečivo. každá máme svoj osvedčený recept podľa ktorého linecké pečivo robíme a ak niekto nemá, nájde tu na stránke viac receptov, z ktorých si vyberie. Rozvaľkala som cesto na 4-5 mm hrúbku a veľkou formičkou som vyrezala hviezdičky v počte požadovaných koláčikov, ktoré som vtlačila do vymastených formičiek na košíčky. Tá formička by mala byť taká veľká, aby rožky hviezdičky vyčnievali z formičiek.
  2. Hviezdičky upečieme do ružova asi pri teplote 180 stupňov, treba slepovať čas podľa rúry. Vychladnuné opatrne vyklopíme, pozor, mne sa tri kusy zlomili...
  3. Ďalej okrúhlou formičkou vyrežieme kolieska, ktoré budú tvoriť spodnú časť leknín, samozrejme v rovnakom počte ako boli hviezdičky, taktiež upečieme.
  4. Spodnú časť kvietku (koliesko) potrieme lekvárom podľa vlastného výberu, priložíme upečenú hviezdičku. necháme dobre zaschnúť, aby sa dalo s nimi manipulovať. ja som nechala do rána.
  5. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládovú polevu a polejeme vrchnú časť kvietku z obidvoch strán, necháme zaschnúť.
  6. Pokiaľ čokoláda tuhne, pripravíme si hmotu na snehové pusinky. Ja som dávala na jeden bielok 100 gr. kryštáľového cukru, šľahala som nad parou asi pol hodinu. naplnila som cukrárske vrecko a nastriekala kopčeky do stredu kvietka. Ozdobila som lentilkou. Hotové som nechala v izbe, aby bielková hmota zaschla.