Sladké cestoviny
Lazane à la slivkové gule
Autor receptu: redakcia
Leto je žatvou
záhrad a lesov.
Obdobím prázdnin
u prababičky, čo
vnúčikom vyvára
poklady svojej
kuchyne. Sú poctivým
a chutným základom,
z ktorého sa môžu
zrodiť nové, moderné
nápady. Aj bez mäsa.
4 porcie |
15 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Makový čips: Práškový cukor vyšľaháme
s bielkom na sneh. Zapracujeme mandľovú múčku
a mak. Zmes rozotrieme na vymastený papier na pečenie
a vložíme do rúry vysušiť. Sušíme pri 100 °C asi pol hodiny.
- Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. V kastróle skaramelizujeme
cukor, podlejeme vínom a pridáme korenie.
Do zredukovaného vína prisypeme slivky a krátko povaríme.
- Na cesto nastrúhame zemiaky najemno. Pridáme žĺtky,
múku a soľ. Vypracujeme pevné cesto, ktoré rozdelíme na
štyri časti. Každý kus vyvaľkáme na tenký plát. Do jenskej misy
striedavo kladieme cesto a slivky tak, aby poslednou vrstvou
bolo cesto. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre
pri 170 °C 40 minút. Pri podávaní lazane polejeme roztopeným
maslom a ozdobíme makovým čipsom.