Sladké cestoviny

Lazane à la slivkové gule

Autor receptu: redakcia

Leto je žatvou záhrad a lesov. Obdobím prázdnin u prababičky, čo vnúčikom vyvára poklady svojej kuchyne. Sú poctivým a chutným základom, z ktorého sa môžu zrodiť nové, moderné nápady. Aj bez mäsa.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Makový čips: Práškový cukor vyšľaháme s bielkom na sneh. Zapracujeme mandľovú múčku a mak. Zmes rozotrieme na vymastený papier na pečenie a vložíme do rúry vysušiť. Sušíme pri 100 °C asi pol hodiny.
  2. Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. V kastróle skaramelizujeme cukor, podlejeme vínom a pridáme korenie. Do zredukovaného vína prisypeme slivky a krátko povaríme.
  3. Na cesto nastrúhame zemiaky najemno. Pridáme žĺtky, múku a soľ. Vypracujeme pevné cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti. Každý kus vyvaľkáme na tenký plát. Do jenskej misy striedavo kladieme cesto a slivky tak, aby poslednou vrstvou bolo cesto. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C 40 minút. Pri podávaní lazane polejeme roztopeným maslom a ozdobíme makovým čipsom.