Laskonky
Laskonky plnené kávovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Obľúbený a vyhľadávaný zákusok na
svadbách aj v cukrárňach, ktorý poteší
každého.* Sú vhodné na sviatky, oslavy
alebo na nedeľné popoludnie ku
kávičke...
23-25 ks porcií |
40-50 minút príprava |
15+30 minút na 150/100 °C |
Postup
- Na vodnom kúpeli šľaháme bielky s cukrom aspoň 10 minút, pokiaľ sa sa cukor nerozpustí. Vznikne tuhý lesklý sneh, do ktorého varechou vmiešame po častiach mleté vlašské orechy. Plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou formy na laskonky lyžicou nanášame cesto.
- Stierkou zarovnáme formu odoberieme. Formu je dobré pred nanášaním cesta potrieť olejom, cesto sa nebude až tak lepiť, ako keď by sme formu museli zakaždým umyť.
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 100 stupňov a sušíme 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Suroviny na plnku. Uvaríme silnú kávu espresso. Cukor kryštálový skaramelizujeme, zalejeme kávou, miešame kým sa všetko spojí. Vlejeme v mlieku rozhabarkovaný Zlatý klas a uvaríme hustý kávový puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom prešľaháme.
- Čerstvé zmäknuté maslo vymiešame do hladka a po častiach vmiešame puding.
- Do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou dáme plnku, plníme a spájame laskonky. Dáme do chladu stuhnuť.
- Aj takto môžu byť na vašom stole na sviatky jari - Veľkú noc. Dobrú chuť.