Laskonky

Laskonky plnené kávovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbený a vyhľadávaný zákusok na svadbách aj v cukrárňach, ktorý poteší každého.* Sú vhodné na sviatky, oslavy alebo na nedeľné popoludnie ku kávičke...

23-25 ks
porcií
40-50 minút
príprava
15+30 minút
na 150/100 °C

Suroviny

Postup

  1. Na vodnom kúpeli šľaháme bielky s cukrom aspoň 10 minút, pokiaľ sa sa cukor nerozpustí. Vznikne tuhý lesklý sneh, do ktorého varechou vmiešame po častiach mleté vlašské orechy. Plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou formy na laskonky lyžicou nanášame cesto.
  2. Stierkou zarovnáme formu odoberieme. Formu je dobré pred nanášaním cesta potrieť olejom, cesto sa nebude až tak lepiť, ako keď by sme formu museli zakaždým umyť.
  3. Rúru predhrejeme na 150 stupňov a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 100 stupňov a sušíme 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  4. Suroviny na plnku. Uvaríme silnú kávu espresso. Cukor kryštálový skaramelizujeme, zalejeme kávou, miešame kým sa všetko spojí. Vlejeme v mlieku rozhabarkovaný Zlatý klas a uvaríme hustý kávový puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom prešľaháme.
  5. Čerstvé zmäknuté maslo vymiešame do hladka a po častiach vmiešame puding.
  6. Do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou dáme plnku, plníme a spájame laskonky. Dáme do chladu stuhnuť.
  7. Aj takto môžu byť na vašom stole na sviatky jari - Veľkú noc. Dobrú chuť.