Lasagne

Autor receptu: lucina2222

Recept na lasagne, ktoré som si prispôsobila podľa seba a podľa chutí mojej rodinky.. Za necelé dva dni padli za obeť, dva plechy tejto šťavnatej pochúťky.

6-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na oleji popražíme cibuľku nakrájanú na jemno. Pridáme mleté mäsko, a keď je už zatiahnuté, poprášime červenou mletou paprikou a podlejeme 2dl vody, a pretlakom. Nadrezané paradajky do kríža, sparíme pod vriacou vodou a olúpeme. Pokrájame ich na malé kocky a vhodíme do hrnca. Ochutíme kečupom, roztlačeným cesnakom, čiernym korením, soľou, cukrom a balzamicom ( dávam ho namiesto červeného vína, kôli farbe a chuti). Nakoniec ešte ochutíme worchestrovou omáčkou a bazalkou. Dusíme 30 minút, občas premiešame aby omáčka neprihorela.
  2. Medzi tým si lasagne plátky namočíme do studenej vody, aby zmäkli, a aby sme ich mohli lepšie tvarovať v plechu alebo zapekacej mise. Ale pozor! Nemočte ich tak aby neboli na seba príliš nalepené lebo sa zlepia do kopy a budú sa trhať, keď ich budete chcieť oddeliť.
  3. Bešamelová omáčka: Rozpustíme si maslo, a po pridaní múky urobíme zápražku. Rozriedime mliekom tak aby vznikla krémová konzistencia omáčky, do ktorej postrúhame polovicu syru eidam.
  4. Plech vymastíme olejom, a ukladáme plátky lasagní, ktoré sme mali vopred namočené. Pokračujeme mäsovou omáčkou, a následne bešamelovou omáčkou. Prikryjeme plátkami lasagní ako nám to najviac vyhovuje a pokračujeme ďalšími vrstvami. Mne vyšli 4 vrstvy. Zakončíme bešamelom a navrch postrúhame zvyšok syra a poukladáme plátky mozarelly ktoré sa pri pečení nádherne roztopia. Dáme zapiecť na 30 minút pri teplote 180°C.