Langoše

Langoše ako zo stánku (fotorecept)

Autor receptu: martin2002

Milujem langoše a skúšal som veľa receptov, ale boli dosť ťažko stráviteľné. Tento recept je bez vajec, smotany a iných prísad, ktoré sa do kysnutého cesta dávajú, veď posúďte sami.

9-10
porcií
120 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Z 1/2 droždia, cukru a teplého mlieka si pripravíme kvások, ktorý poprášime múkou a necháme stáť na teple asi 10 min.
  3. Do väčšej misy si preosejeme múku, pridáme soľ, ošúpané a postrúhané uvarené zemiaky v šupke, ostatok mlieka a nakysnutý kvások.
  4. Všetko poriadne zmiesime a podľa potreby prilievame mlieko, cesto miesime aspoň 15 min., keď sa začnú dvíhať bubliny a bude dobre spracované, poprášime múkou.
  5. Necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Pokým nám kysne cesto, pripravíme si cesnak, očistíme a pretlačíme do misky, osolíme, pridáme trochu vody a premiešame. Ďalej kto už čo má rád, kečup, nastrúhaný tvrdý syr, tatarka alebo kyslá smotana.
  6. Po nakysnutí cesta, si rozpálime olej a vždy je lepšie, keď pridáte aj domácu masť, aj keď pražíte rezne alebo kura. Keď sa vám bude veľmi prepaľovať, pridajte koliesko surovej mrkvy.
  7. Takto nám cesto krásne nakyslo. :D
  8. Cesto prepracujeme zľahka na doske a rozdelíme na cca 9 - 10 častí. Každú jednu guľku spracujte na doske a nechajte ešte podkysnúť. Ja som teraz robil len 5, ostatné cesto som dal do chladničky a na ďalší deň urobím čerstvé langoše.
  9. Každý jeden bochník roztiahneme rukami na pomúčenej podložke a dáme na rozpálený tuk.
  10. A pražíme....... cca z každej strany 2 min. ide to rýchlo.
  11. Vypražené langoše dáme na servítky, aby neboli mastné.
  12. Keď máme všetky langoše pripravené, podávame ich s cesnakom, posypeme syrom a dozdobíme kečupom, je to na každom, čím si langoš dochutí. Naozaj Vám odporúčam si ich pripraviť, sú vynikajúce ako zo stánku na kúpalisku. Tak teda prajem dobrú chuť :D