Langoše

Langoše ako ich pripravujem teraz (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Mnoho receptov a každý má ten svoj zaužívaný rokmi nemeniaci. Tiež som robila toľko rozdielnych receptov, od langošov stánkových až po všetky, ktoré som dostala od priateliek. No teraz mám jeden taký, ktorý je fakt výnimočný svojimi surovinami.

5
porcií
50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala, pridala som štipku celej rasce, na špic noža sódy, na špic noža prášku do pečiva. Do vlažnej vody som rozmrvila droždie, posypala cukrom, potom hladkou múkou a prikryté nechala vykysnúť.
  2. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke, všetko som spolu zmiesila, pridala som soľ, olej a um. Um ide do cesta preto, aby langoše nasali menej masti, prášok do pečiva a sóda sa pridáva preto, aby boli langoše ľahké ako páperie. Um tam vôbec nie je cítiť, môžte kľudne pripravovať pre deti.
  3. Vypracovala som nelepivé cesto.
  4. Cesto som posypala múkou, prežehnala, zakryla kuchynskou utierkou a nechala vykysnúť.
  5. Stačilo pol hodinky a cesto bolo nádherne vykysnuté.
  6. Mám po mamke taký veľký smaltovaný tanier, na tento si rukou vytrhávam cesto veľké ako moja dlaň, jemne ho premiesim a ukladám na tanier podkysnúť. Toľko cesta si natrhám a premiesim, koľko chcem práve upiecť langošov. Zbytok cesta zakryjem kuchynskou utierkou a uložím do chladničky. Keď bude na druhý deň chuť, nechám cesto zohriať voľne na stole na kuchynskú teplotu a robím všetko tak ako teraz. Sú druhý deň ešte fajnovejšie.
  7. Kým cesto podkysne (asi 5 minút), pripravím si do panvice olej s masťou. Zásadne to robím 50/50 polovicu oleja, polovicu masti. Keď sa masť zohriala, skúsim do nej nasypať štipku múky, tak zoberiem bochník, roztiahnem ho rukou do tvaru kolesa, vložím do masti a ihneď zakryjem pokrievkou. Trvá to asi minútu.
  8. Potom langoš obrátim vidličkou a dopečiem bez pokrievky. To iste viete, že masti musí byť toľko, aby langoš plával.
  9. Priravím si tanier s papierovými obrúskami a upečený langoš uložím na papier. Iste vidíte tie obrovské bubliny na langoši, tak taký je aj vo vnútri.
  10. Ďalšie upečené langoše ukladám na seba a prekladám kuchynským papierom.
  11. A takýto fantastický nafúkaný a ľahučký je každý langoš. Ja ho nemám rada so strúhaným syrom, najradšej si ho natriem Lučinou a potom na to smotanu a čo mi k nim najviac chutí, zajedám ich paradajkami. Kečup a ostatné suroviny nemám rada.
  12. Prajem vám dobrú chuť.