Ľahučký krupicový nákyp s ovocím

Autor receptu: cesminaz

Recept na tento fantastický desertík mám z časopisu "Katka special z roku 2002" :-) Je nielen velmi jednoduchý a rýchly,ale aj velmi dobrý..V podstate je to vlastne trocha vylepšená stará dobrá klasika ;-D

4-5
porcie
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme mlieko,cukor a bud 2 vanilkové cukre,alebo trocha dreňi z vanilky.Privedieme k varu a ked sa už mlieko začne variť,tenkým pramienkom prisypávame doňho krupicu..a za stáleho miešania varíme cca.10 minut,kym to nezhustne..
  2. Takto zhustnuté odstavíme bokom...Dáme do misky 2 bielky a 1/2 dl cukru a vyšlaháme tuhý sneh..
  3. ...ktorý hned po vyšľahaní zamiešame do ešte horúcej kaše..
  4. ..S vareškou ho zľahka vmiešame do kaše.Od tohto snehu bude taká ľahučká a jemná ;-D
  5. Potom ju už len porozdelujeme do mištičiek,ktoré sme najprv opláchli studenou vodou.To preto,aby sme kašu vedeli lahko vyklopit na tanierik pred servírovaním ;-P ..a necháme aspoň 2-3 hodiny dobre vychladnúť..alebo po vychladnutí ho dáme ešte dobre "schladiť" do chladničky..
  6. ..medzitým si pripravíme ovocie,s ktorým potom každú porciu zalejeme.U nás sú to jahody a čerešne z vlastnej záhradky ;-D
  7. Väčšie jahody prepolíme a čerešne vykôstkujeme.Dáme do hrnca,pridáme 1-2Pl cukru a 3-5 minut podusíme.Ovocie pustí chutnú šťavu a trošička zmäkne..Potom necháme vychladnúť..
  8. Ked sa nám už nákyp poriadne schladil ;-) môžme naservírovať náš desertík.. Namiesto čerstvého ovocia,môžte použit aj kompot,alebo napriklad ako môj väčší syn "melasu a orechy" ;-)
  9. ...alebo náš menší,s kopou ovocia...z ktorého polovica za pár sekúnd už zmizla ;-))
  10. Tak či onak,desertík je fantastický ;-) ..jemný,ľahučký od snehu a rozplýva sa na jazyku... Prajem dobrú chuť a príjemné maškrtenie ;-D