Domáci syr s bylinkami

Lahodný domáci syr s bylinkami

Autor receptu: namarie

Toto je rýchly a naozaj výborný recept na domáci syr, ktorý si môžete pripraviť bez syridla a zbytočnej vedy :) A keď ovládnete základ tohoto receptu, môžete ďalej experimentovať nielen s chuťami, ale aj konzistenciou. Poďme na to!

8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mlieko nalejeme do hrnca a pridáme tvaroh. Obe suroviny premiešame, tak aby sa tvaroh spojil s mliekom. Následne hrniec preložíme na mierny plameň. A občas zamiešame.
  2. Mlieko s tvarohom pomaly zahrievame a chvíľu pred zovretím pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, aby sa mlieko zrazilo. Medzitým si pripravíme formičku ľubovolného tvaru a vystelieme ju potravinovou fóliou.
  3. Keď mlieko zovrie, jeho konzistencia sa zmení. Vytvorí sa žltá vodička a syrové hrudky. Vo vare ho za neustáleho miešania necháme ešte cca 1 minútu na plameni. Potom hrniec odstavíme z plameňa.
  4. Potom si pripravíme sitko, čím hustejšie tým lepšie a pod sitko dáme misku, aby sme podchytili vedľajší produkt prípravy - srvátku. Zmes z hrnca pomaly prelejeme cez sitko, tak aby sa nám v ňom zachytilo všetko zrazené mlieko. Zmes necháme poriadne odkvapkať.
  5. Keď je zrazená syrová hmota poriadne odkvapkaná, a zbavená tekutiny, dáme ju do čistého hrnca a pridáme 1 čajovú lyžičku masla. Nezabudnite, že čím menej masla dáte, tým bude syr vo finálnej verzii pevnejší, resp. tvrdší. Zmes začneme pomaly zahrievať, pridáme 1 čajovú lyžičku jedlej sódy a soľ. Ja som dala 1 a pol ČL, ak máte radi slanšie, dajte si viac.
  6. Zmes neustále miešajte na miernom ohni, až dokým sa nezačne taviť. To znamená, že jej konzistencia bude hladšia a hrudky sa začnú spájať do jednej veľkej syrovej hrudy. V tomto momente môžete pridať bylinky ľubovolného druhu. Ja som dala sušené oregano a bazalku. Možnosti sú otvorené, použite to čo vám chutí. Sušené rajčiny, oriešky, čierne korenie, čokoľvek na čo máte chuť. Nezabudnite stále miešať až dokým hmota nepripomína tú na obrázku.
  7. Keď to máte hotové, preložte zmes do formičky vystlanej potravinovou fóliou. Poriadne popritláčajte a zarovnajte. Čím viac hmotu vo formičke zatlačíte, tým bude v syre menej dierok a medzier. Nakoniec celý povrch pokryte potravinovou fóliou a zabaľte, tak aby sa Vám dnu nedostal žiaden vzduch a syr vložte do chladničky na noc. Stačia mu tak 3 hodinky, avšak čím dlhšie ho v chladničke necháte, tým bude tvrdší.
  8. Okrem toho sa vám z precedenej tekutiny vytvorila chutná srvátka, ktorá je plná bielkovín, urýchľuje metabolizmus, prospieva pleti a srdcu a zbaví vás stresu, ktorý ste možno mali počas prípravy tohoto receptu :)) V chladničke vydrží tri dni.
  9. Hotový syr vytiahnite z chladničky a užívajte si nielen jeho chuť, ale aj pocit, že ste si vyrobili svoj vlastný syr :) P.S. Chuťou pripomína syr feta... Dobrú chuť!