Domáci syr s bylinkami
	        Lahodný domáci syr s bylinkami
	        Autor receptu: namarie 	         
	        
	        Toto je rýchly a naozaj výborný recept na domáci syr, ktorý si môžete pripraviť bez 
syridla a zbytočnej vedy :)
A keď ovládnete základ tohoto receptu, môžete ďalej experimentovať nielen s 
chuťami, ale aj konzistenciou.
Poďme na to!
 | 		  
				  	  
				  	8 porcií  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	15 minút tepelná úprava  | 
 
 Postup- Mlieko nalejeme do hrnca a pridáme tvaroh. Obe suroviny premiešame, tak aby sa tvaroh spojil s mliekom. Následne hrniec preložíme na mierny plameň. A občas zamiešame.
 - Mlieko s tvarohom pomaly zahrievame a chvíľu pred zovretím pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, aby sa mlieko zrazilo. Medzitým si pripravíme formičku ľubovolného tvaru a vystelieme ju potravinovou fóliou.
 - Keď mlieko zovrie, jeho konzistencia sa zmení. Vytvorí sa žltá vodička a syrové hrudky. Vo vare ho za neustáleho miešania necháme ešte cca 1 minútu na plameni. Potom hrniec odstavíme z plameňa.
 - Potom si pripravíme sitko, čím hustejšie tým lepšie a pod sitko dáme misku, aby sme podchytili vedľajší produkt prípravy - srvátku. Zmes z hrnca pomaly prelejeme cez sitko, tak aby sa nám v ňom zachytilo všetko zrazené mlieko. Zmes necháme poriadne odkvapkať. 
 - Keď je zrazená syrová hmota poriadne odkvapkaná, a zbavená tekutiny, dáme ju do čistého hrnca a pridáme 1 čajovú lyžičku masla. Nezabudnite, že čím menej masla dáte, tým bude syr vo finálnej verzii pevnejší, resp. tvrdší. Zmes začneme pomaly zahrievať, pridáme 1 čajovú lyžičku jedlej sódy a soľ. Ja som dala 1 a pol ČL, ak máte radi slanšie, dajte si viac. 
 - Zmes neustále miešajte na miernom ohni, až dokým sa nezačne taviť. To znamená, že jej konzistencia bude hladšia a hrudky sa začnú spájať do jednej veľkej syrovej hrudy. V tomto momente môžete pridať bylinky ľubovolného druhu. Ja som dala sušené oregano a bazalku. Možnosti sú otvorené, použite to čo vám chutí. Sušené rajčiny, oriešky, čierne korenie, čokoľvek na čo máte chuť. Nezabudnite stále miešať až dokým hmota nepripomína tú na obrázku. 
 - Keď to máte hotové, preložte zmes do formičky vystlanej potravinovou fóliou. Poriadne popritláčajte a zarovnajte. Čím viac hmotu vo formičke zatlačíte, tým bude v syre menej dierok a medzier. Nakoniec celý povrch pokryte potravinovou fóliou a zabaľte, tak aby sa Vám dnu nedostal žiaden vzduch a syr vložte do chladničky na noc. Stačia mu tak 3 hodinky, avšak čím dlhšie ho v chladničke necháte, tým bude tvrdší. 
 - Okrem toho sa vám z precedenej tekutiny vytvorila chutná srvátka, ktorá je plná bielkovín, urýchľuje metabolizmus, prospieva pleti a srdcu a zbaví vás stresu, ktorý ste možno mali počas prípravy tohoto receptu :)) V chladničke vydrží tri dni.
 - Hotový syr vytiahnite z chladničky a užívajte si nielen jeho chuť, ale aj pocit, že ste si vyrobili svoj vlastný syr :) P.S. Chuťou pripomína syr feta...
Dobrú chuť!
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |