Lahodné bravčové kúsky na šampiňónoch (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na dnešný obed som pripravila lahodné bravčové mäsko na šampiňonoch. Mäsko som
pokrájala na malé prúžky, ktoré som okorenila a osolila. Na masle som orestovala cibuľu a
šampiňóny, pridala som paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, horčicu, po
krátkom orestovaní som celé povarila v kuracom vývare. Na panvici na masle som
opiekla mäsko takmer do hneda, podliala vínom a ked sa odparilo, všetko som pridala k
šampiňonom, spolu povarila. Mäsko má lahodnú chuť, šťavička je jemná a ľahko
pikantná.
2 porcie |
120 minút príprava |
30 minút na 80-90 °C |
Postup
- Krkovičku som umyla, osušila.
- Pokrájala som ju na rezne a tie na prúžky, vy môžete pokrájať aj na kocky alebo na malé kúsky.
- Pokrájané mäsko som dala na tanier,...
- ...osolila, okorenila mletým čiernym korením, premiešala a nechala som ho odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
- Cibuľu som pokrájala na jemné polmesiačiky.
- Šampiňóny som pokrájala na plátky.
- V hrnci som rozpustila 20 g masla.
- Cibuľu som restovala na strednom plameni 3 minúty
- Pridala som šampiňóny, ktoré som restovala 2 minúty.
- Pridala som paradajkový pretlak, horčicu, sladkú mletú červenú papriku a za stáleho miešania som spolu restovala 1 minútu.
- Podliala som kuracím vývarom a na strednom plameni som všetko povarila asi 5 minút.
- Na rozpálenú panvicu som pridala zvyšok masla a...
- ... na spenenom masle som sprudka opekala mäsko /nedusiť!/...
- až skoro do hneda. asi 10 minút.
- K mäsku som priliala víno a nechala som ho úplne vydusiť, aby mäsko natiahlo chuť vínka.
- Takto pripravené mäsko som pridala k hotovej šampiňónovo-cibuľovej zmäsi a všetko som spolu povarila 10 minút.
- Podávala som s pretláčanými zemiakmi, k mäsku som pridala kopček kyslej smotany a posypala som celé pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Vo výsledku nemá byť veľa šťavičky, je riedka a má jemnú lahodnú a ľahko pikantnú chuť použitých surovín, mäsko prevzalo chuť vínka.
Môžete použiť aj iné mäsko, napr. hovädzie, jahňacie, kuracie, morčacie a iné, len potom treba prispôsobiť čas prípravy, jedlo je veľmi chutné a jemné. Ako príloha môže byť ryža, cestoviny, tarhoňa, čo komu chutí.