Lahodné bravčové kúsky na šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na dnešný obed som pripravila lahodné bravčové mäsko na šampiňonoch. Mäsko som pokrájala na malé prúžky, ktoré som okorenila a osolila. Na masle som orestovala cibuľu a šampiňóny, pridala som paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, horčicu, po krátkom orestovaní som celé povarila v kuracom vývare. Na panvici na masle som opiekla mäsko takmer do hneda, podliala vínom a ked sa odparilo, všetko som pridala k šampiňonom, spolu povarila. Mäsko má lahodnú chuť, šťavička je jemná a ľahko pikantná.

2
porcie
120 minút
príprava
30 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku som umyla, osušila.
  2. Pokrájala som ju na rezne a tie na prúžky, vy môžete pokrájať aj na kocky alebo na malé kúsky.
  3. Pokrájané mäsko som dala na tanier,...
  4. ...osolila, okorenila mletým čiernym korením, premiešala a nechala som ho odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.
  5. Cibuľu som pokrájala na jemné polmesiačiky.
  6. Šampiňóny som pokrájala na plátky.
  7. V hrnci som rozpustila 20 g masla.
  8. Cibuľu som restovala na strednom plameni 3 minúty
  9. Pridala som šampiňóny, ktoré som restovala 2 minúty.
  10. Pridala som paradajkový pretlak, horčicu, sladkú mletú červenú papriku a za stáleho miešania som spolu restovala 1 minútu.
  11. Podliala som kuracím vývarom a na strednom plameni som všetko povarila asi 5 minút.
  12. Na rozpálenú panvicu som pridala zvyšok masla a...
  13. ... na spenenom masle som sprudka opekala mäsko /nedusiť!/...
  14. až skoro do hneda. asi 10 minút.
  15. K mäsku som priliala víno a nechala som ho úplne vydusiť, aby mäsko natiahlo chuť vínka.
  16. Takto pripravené mäsko som pridala k hotovej šampiňónovo-cibuľovej zmäsi a všetko som spolu povarila 10 minút.
  17. Podávala som s pretláčanými zemiakmi, k mäsku som pridala kopček kyslej smotany a posypala som celé pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Vo výsledku nemá byť veľa šťavičky, je riedka a má jemnú lahodnú a ľahko pikantnú chuť použitých surovín, mäsko prevzalo chuť vínka. Môžete použiť aj iné mäsko, napr. hovädzie, jahňacie, kuracie, morčacie a iné, len potom treba prispôsobiť čas prípravy, jedlo je veľmi chutné a jemné. Ako príloha môže byť ryža, cestoviny, tarhoňa, čo komu chutí.