Rybacie fašírky
Lahôdkové fašírky z tresky v zemiakoch (fotorecept)
Autor receptu: sracz
K tejto pochúťke som sa dostal čírou náhodou, sledovaním putovania zvedavých
gurmánov a kuchárov aj po krajinách Škandinávie.
Žiaľ, vlastnou nepozornosťou som akosi minul konkrétnu krajinu, kde sa jeho „in
natura“ príprava vykonala. Videl som však, že rybár
varil priamo na brehu mora, s čerstvo ulovenými treskami. Zemiaky majú u nás na
Slovensku dávnu tradíciu, tak som neváhal a „išiel
som na to priamo za pochodu“, než na receptúru zabudnem. Kto chce, môže sa ku nám
pridať, my sme si pochutnali!
4-6 porcie |
35 minút príprava |
7-12 minút tepelná úprava |
Postup- Na „vec” som išiel odhodlaný s mottom: „Ak to zvládol Laponec, zvládne to aj našinec” a verte, či nie, túto „skladačku” zvládne aj „Gazdiniak na štarte”! Zemiaky na vstupnom obrázku sú už v šupke uvarené a tresku, kúpenú v „Lilly-Lilly markete”,
- som pokrájal na takéto kocky s „nedefinovatedľnými” rozmermi, ale po tomto tzv. „pilotnom” pokuse viem, že mali byť, akože aj v repete budú, menšie aspoň o ½.
- Zemiaky som ošúpal a po nachystaní potrebných aditív,
- som ich „dušákom” popučil (nie na veľmi jemno), pridal k nim pokrájané filety tresky,
- posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb,
- doplnil kopcovitou PL hladkej múky, 2 žĺtkami, pokrájanými „pierkami” zo zväzku zelenej cibuľky a po opatrnom zmiešaní, celú zmes „nadľahčil” ľahkým vmiešaním tuhého „snehu” z ostávajúcich dvoch bielkov.
- Tak a išlo sa do finale. Zo zušľachtenej zemiakovo-treskovej zmesi som vytvaroval bochníčky do tvaru budúcej fašírky, každý zľahka obalil v jemnej preosiatej pečivovej strúhanke a následne
- vypražil na dostatočnom množstve horúceho slnečnicového oleja s vitamínom E (nuž, pre „inkvizičnú komisiu”, preto, lebo som ho mal v komore).
- Uložil na pomocnú tácňu s kuchnským papierovým obrúskom a nechal odsať zbytočný tuk.
- Nastal čas na prípravu prílohy vo forme studeného šalátu, kedy som pokrájal asi 200 mm „baby” cuketku, dva stonky zeleru, menšiu červenú cibuľu a menší čerstvý „romain” šalát.
- Uložil do misy na šaláty, pridal menšiu hrsť nahrubo pokrájaných vlašských orechov, posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb, pokropil extra panenským olivovým olejom, zalial „dressingom” so sezamovou majonézou, premiešal a
- servíroval. Na počudovanie, nebolo to zlé a navyše prispel som aj sezóne „do plaviek”! Poznámka na záver: ak si k takejto fašírke (bez zeleného šalátu) pridáte tatarskú omáčku, môžete ju podávať aj ako predjedlo.
- Aj so „Zelným salátem s pomerančem” podľa fotoreceptu priateľa Jožky Klukaodvody, to všetkým chutilo! Jožku srdečné veľké ďakujeme, … máš to u nás ukryté ako v ČSOB!
- Včielky v Peoria-AZ, pracujú 12 mesiacov v roku, takto sa mi postarali aj o budúcu úrodu pomarančov.
- Hádanka na koniec: viete, ktorej rastline patrí tento kvet?
|