Lahmacun (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Hovorí sa mu aj "turecká pizza". Je to v podstate tenké chlebové cesto s korenenou mäsovou náplňou. Je to vynikajúci pokrm, vyžaduje trocha viac času na prípravu, no stojí to za to ;)

2
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny:
  2. Najskôr pripravíme náplň. Mleté mäso dáme do väčšej misky. Cibuľu ošúpeme a nastrúhame na "jabĺčkovom" strúhadle. Z nastrúhanej cibule vytlačíme šťavu a pridáme k mäsu. Paradajku prepolíme, odstránime semienka a nastrúhame rovnako ako cibuľu. Nemusíme šúpať, ak začneme strúhať reznou stranou, šupka nám nakoniec zostane v dlani. Tiež zbavíme prebytočnej tekutiny. Cesnak pretlačíme. Spolu s koreninami, paprikovou pastou a paradajkou pridáme do misky. Osolíme. Petržlenovú vňať nasekáme najemno. Pridáme k mäsu a všetko spolu poriadne premiešame rukami. Nakoniec osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zapracujeme lyžicu zmäknutého masla. Ešte raz všetko dobre premiešame, zakryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.
  3. Medzitým vypracujeme cesto. Z droždia, cukru, polovice teplého mlieka urobíme kvások. Necháme odležať 15 minút. Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme soľ, kvások, olivový olej a zvyšok mlieka. Vypracujeme pružné cesto, ktoré vložíme do naolejovanej misky, zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Po hodine kysnutia cesto preložíme na pomúčenú dosku, jemne premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každý kúsok rukami vyformujeme do malého bochníčka a necháme prikryté utierkou ešte 15 minút odpočívať. Mäsovú náplň teraz môžeme vytiahnuť z chladničky. Rúru predhrejeme na 250 °C aj s plechom, na ktorom budeme piecť. Každý kúsok cesta pomúčime a prstami rozťahujeme na placku (môžeme si pomôcť valčekom) ako keby sme robili pizzu. Vytvarujeme tenkú placku s priemerom asi 20 cm. Položíme ju na papier na pečenie. (na jeden plech sa mi vošli 2 placky) . Na placku prstami roztláčame mäsovú zmes vo veľmi tenkej vrstve.
  4. Vyberieme plech z rúry a opatrne naň presunieme papier s plackami. Vložíme do rúry a pečieme 10 - 12 minút. Po vybratí z rúry, ešte horúce potrieme okraje olejom alebo rozpusteným maslom. Udržiavame teplé, zabalené v utierke. (ešte musím prísť na fígeľ, ako docieliť aby boli okraje cesta aj po upečení mäkké). Takto upečieme všetkých osem kúskov.
  5. Hotové servírujeme s petržlenovou a mätovou vňaťkou, pokvapkané citrónovou šťavou. Veľmi dobre sa k tomu hodí jogurtový nápoj Ayran.
  6. A takto vyzerá originál, pripravovaný vo veľkej "chlebovej" peci. Robili sme to tak, že sme doma pripravili mäsovú náplň, nachystali ju do veľkej misky a zaniesli do pekárne (kde sa pečie aj chlieb a pide). O 45 minút sme sa vrátili a dostali sme kopec voňavých, mäkkých placiek. Samozrejme, že to cesto robené doma v rúre pravdepodobne nikdy nebude také ako z kamennej pece, no chuť hotového jedla je veľmi podobná originálu. Ak sa na to odhodláte, určite nezabudnite podávať s petržlenom a mätou, pokvapkané citrónovou šťavou, bez toho to potom nie je ono. :)