Karfiolový nákyp
Ľahký karfiolový nákyp
Autor receptu: flofi
Prichádza sezóna karfiolu, preto skúšam rôzne obmeny a hlavne zdravšie využitie ako
napr. klasický vypražaný karfiol. Tento recept je nielen chutný ale určite ho možno označiť
aj za diétny a v neposlednom rade lacný :-)
Recept je z mojej hlavy a je to prvotina, časom ho pravdepodobne doladím.
6 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Karfiol si očistíme, umyjeme a oddelíme na menšie časti. Uvaríme do polomäkka.
Tip : Ja som použila 3/4 hlávky karfiolu, zo zvyšku som spravila do malého hrnca polievku, kde som pridala len tri mrkvy na kolečka a krupicové halušky.
- Scedíme, preložíme do väčšej misy a pučidlom na zemiaky popučíme na hustejšiu kašu, nie príliš do hladka.
- Osolíme, rozbijeme dve vajíčka, rozmiešame a pridáme celý kelímok bieleho jogurtu - najlepšie hustý, gréckeho typu, mne sa osvedčil Gazdovský od výrobcu Hollandia.
Ak sa nám masa zdá príliš riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou.
- Vylejeme do pekáča, ktorý sme pred tým pomastili olejom a vysypali strúhankou. Ja som nákyp trošku posypala strúhankou nech je aj zvrchu chrumkavý.
Pečieme na 180 °C cca 30-40 minút. Každý pozná svoju rúru tak prispôsobte podľa seba.
- Ako prílohu pre mňa zeleninový šalát, pre muža zemiaková kaša a tatárska omáčka :-)
- Kalkulácia:
Karfiol - 0,69 €
Jogurt biely - 0,26 €
Vajíčka 2ks - 0,22 €
soľ, olej, strúhanka - 0,10 € (ale to ma hádam každý doma). Spolu 1,27 € resp. 0,21 € na jednu porciu :-)