Karfiolový nákyp

Ľahký karfiolový nákyp

Autor receptu: flofi

Prichádza sezóna karfiolu, preto skúšam rôzne obmeny a hlavne zdravšie využitie ako napr. klasický vypražaný karfiol. Tento recept je nielen chutný ale určite ho možno označiť aj za diétny a v neposlednom rade lacný :-) Recept je z mojej hlavy a je to prvotina, časom ho pravdepodobne doladím.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Karfiol si očistíme, umyjeme a oddelíme na menšie časti. Uvaríme do polomäkka. Tip : Ja som použila 3/4 hlávky karfiolu, zo zvyšku som spravila do malého hrnca polievku, kde som pridala len tri mrkvy na kolečka a krupicové halušky.
  2. Scedíme, preložíme do väčšej misy a pučidlom na zemiaky popučíme na hustejšiu kašu, nie príliš do hladka.
  3. Osolíme, rozbijeme dve vajíčka, rozmiešame a pridáme celý kelímok bieleho jogurtu - najlepšie hustý, gréckeho typu, mne sa osvedčil Gazdovský od výrobcu Hollandia. Ak sa nám masa zdá príliš riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou.
  4. Vylejeme do pekáča, ktorý sme pred tým pomastili olejom a vysypali strúhankou. Ja som nákyp trošku posypala strúhankou nech je aj zvrchu chrumkavý. Pečieme na 180 °C cca 30-40 minút. Každý pozná svoju rúru tak prispôsobte podľa seba.
  5. Ako prílohu pre mňa zeleninový šalát, pre muža zemiaková kaša a tatárska omáčka :-)
  6. Kalkulácia: Karfiol - 0,69 € Jogurt biely - 0,26 € Vajíčka 2ks - 0,22 € soľ, olej, strúhanka - 0,10 € (ale to ma hádam každý doma). Spolu 1,27 € resp. 0,21 € na jednu porciu :-)