Jablkový koláč

Ľahký jablkový koláč

Autor receptu: helena10

Ak chcete potešiť milovníkov jabĺk, neváhajte a chutný svieži koláč upečte.

20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrnček má objem 250 ml, plech som použila vyšší 20x35 cm.
  2. Na korpus celé vajcia vyšľahám s cukrom a štipkou soli. Pridám postupne olej, mlieko a nakoniec múku s práškom do pečiva. Hotové cesto vylejem na vymastený a strúhankou posypaný plech. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 20 minút. Nechám celkom vychladnúť.
  3. Jablká ošúpem, narežem na stredne veľké kocky alebo plátky. Vo väčšom kastróle ich varím v dvoch hrnčekoch vody 10-12 minút. Pridám do nich cukry. Čas varenia závisí od tvrdosti jabĺk, veľkosti kociek a vašej chuti. Kocky jabĺk varím do mäkka - nerozvarím. Následne ich zalejem pudingami, ktoré som vymiešala v jednom hrnčeku vody. Za stáleho miešania uvarím pudingovú jablkovú zmes. Vypnem oheň a nasypem do zmesi suchú egrešovú galaretku a poriadne premiešam, aby sa celkom rozpustila. Nechám chladnúť do vlažna.
  4. Vlažnú jablkovú zmes vylejem na chladný korpus, rozotriem rovnomerne. Vrch hneď posypem nadrvenými piškótami. Ak máte nerovnosti na korpuse, zrežte ich a vrch posypte namrveným upečeným korpusom.
  5. Po 3-hodinovom pobyte koláča v chladničke nasleduje krájanie a koštovka. Prajem dobrú chuť.