Jablkový koláč
Ľahký jablkový koláč
Autor receptu: helena10
Ak chcete potešiť milovníkov jabĺk,
neváhajte a chutný svieži koláč
upečte.
Postup
- Hrnček má objem 250 ml, plech som použila vyšší 20x35 cm.
- Na korpus celé vajcia vyšľahám s cukrom a štipkou soli. Pridám postupne olej, mlieko a nakoniec múku s práškom do pečiva. Hotové cesto vylejem na vymastený a strúhankou posypaný plech. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 20 minút. Nechám celkom vychladnúť.
- Jablká ošúpem, narežem na stredne veľké kocky alebo plátky. Vo väčšom kastróle ich varím v dvoch hrnčekoch vody 10-12 minút. Pridám do nich cukry. Čas varenia závisí od tvrdosti jabĺk, veľkosti kociek a vašej chuti. Kocky jabĺk varím do mäkka - nerozvarím. Následne ich zalejem pudingami, ktoré som vymiešala v jednom hrnčeku vody. Za stáleho miešania uvarím pudingovú jablkovú zmes. Vypnem oheň a nasypem do zmesi suchú egrešovú galaretku a poriadne premiešam, aby sa celkom rozpustila. Nechám chladnúť do vlažna.
- Vlažnú jablkovú zmes vylejem na chladný korpus, rozotriem rovnomerne. Vrch hneď posypem nadrvenými piškótami. Ak máte nerovnosti na korpuse, zrežte ich a vrch posypte namrveným upečeným korpusom.
- Po 3-hodinovom pobyte koláča v chladničke nasleduje krájanie a koštovka. Prajem dobrú chuť.