Bezlepkové zemiakové dukátiky

Ľahká večera bez lepku – zemiakové dukátiky s lekvárom a makom

Autor receptu: novalim

Opäť raz premýšľate, čo navariť na večeru a nemáte jednak veľa času a jednak sa vám nechce variť niečo komplikované? Je tu pre vás ľahká večera v podobe bezlepkových dukátikov zo zemiakového cesta na spôsob lokšového. Ak uprednosťnujete sladké, stačí ich naplniť slivkovým lekvárom a posypať mletým makom a podávať posypané práškovým cukrom. Ak na sladké dnes chuť nemáte, dukátiky sa dajú podávať napr. ako príloha k rajčinovej polievke.

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvarené zemiaky očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Ak používame varené zemiaky z predošlého dňa, riadne ich popučíme, aby ostalo čo najmenej (ideálne žiadne) hrudky.
  2. Na 50 g zemiakov pridáme jednu zarovnanú lyžicu bezlepkovej múky Promix UNI. Ciže na 500 g zemiakov pridáme 10 PL múky. Nezabudneme dochutiť soľou (zľahka, aby sme dali možnosť aj sladkej verzii).
  3. Z prísad vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na pomúčenie sme opäť použili Promix UNI. Z cesta, ktoré sme rozvaľkali asi na pol cm hrúbku, vykrajujeme okrúhle dukátiky.
  4. Opekáme ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, kým sa na nich nezačnú robiť typické pripálené škvrny (ako keď pečieme lokše).
  5. Vždy dva a dva dukátiky spájame lekvárom, ktorý bohato posypeme mletým makom. Pred podávaním dukáty posypeme práškovým cukrom.
  6. Tieto bezlepkové dukátiky môžeme využiť aj pri slaných pokrmoch, buď ako príloha k šalátom alebo mäsu, či k letným polievkam.