Kysnutý závin
Autor receptu: michaela88
Kysnutý závin najradšej pripravujem v období Vianoc, ale aj mimo nich, pretože sestrine deti ho strašne milujú. Najlepšie je na ňom, že plnku v podstate môže tvoriť čokoľvek.
20 porcií |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások.
- Suroviny na cesto všetky spolu zmiešame, pridáme kvások a postupne vypracujeme cesto až kým sa nám neoddeľuje od misy. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve časti.
- Každú z nich vyvaľkáme a naplníme požadovanou plnkou. Zvinieme, prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme piecť v predhriatej rúre asi na 180 stupňoch. Priebežne kontrolujeme. Hotový závin má zlatistú farbu.
Uvedené ingrediencie nám vystačia na dva veľké záviny, rovnako aj plnka je rozpísaná na 2 ks závinov.
Dobrú chuť