Bezlepkový marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Postup

  1. V malom hrnčeku na miernom ohni zohrejeme mlieko, smotanu, zmiešame všetok cukor, aj vanilkový a navrch rozmrvíme droždie. Kvások necháme chvíľu postáť.
  2. Do nádoby kuchynského robota dáme múku, soľ, žĺtok aj olej. Premiešame a postupne vlievame pripravené vlažné mlieko s droždím. Dôkladne vymiesime vláčne cesto.
  3. Bezlepkové cesto (na rozdiel od klasického cesta z múky s lepkom) nenechávame kysnúť, ale hneď s cestom pracujeme. Vyformujeme koláč alebo koláčiky a kysnúť ich nechávame až na plechu, minimálne 1 hodinu.
  4. Na vrch poukladáme marhule, posypeme ich škoricovým cukrom. Maslo, cukor a bezlepkovú krupicu zmiešame, vznikne nám mrvenička, ktorú postupne drobíme na koláč.
  5. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri 175 stupňoch asi 30 až 35 minút.