Kysnutý makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dnes som vyskúšala ďalší recept a chcem sa s Vami oň podeliť.

90 minút
príprava
30-35 minút
na 200-175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Urobíme si kvások-droždie+1 PL med+trocha mlieka. Preosejeme si múku, pridáme trocha soli,cukor,PDP. Všetko ešte spolu dobre premiešame. Dáme si zohriať mlieko, do neho dáme smotanu a vajíčka a dobre zmiešame. Dáme si rozpustiť maslo.
  3. Keď máme kvások dala som si do stroja najprv mlieko, potom múku a na koniec kvások. Miešala som 10 minút. Cesto hotové pripravené na kysnutia.
  4. Pokiaľ nám cesto kysne si zomelieme mak a urobíme plnku. Cesto máme po 1 hodine vykysnuté.
  5. Rozdelíme si ho.
  6. Vyľkáme si cesto asi 40x20 cm.
  7. Naplníme plnkou.
  8. Zatočíme a položíme na plech.
  9. A tak isto urobíme aj druhé cesto a preložíme ho cez prvé a spojíme.
  10. Takto si spojíme päť kruhov, potrieme vajíčkom a necháme ešte na plechu asi 15 minút. Trochu som ich prerezala ako vidíte.
  11. Dáme piecť do predhriatej rúry asi 10 minút na 200 stupňov a potom stiahneme teplotu a pečieme na 175 stupňov ešte asi 20-25 minút. Skontrolujte si špajdľou či už je upečené.
  12. Ostali mi ešte dve cestá ktoré som chcela vyskúšať nasledovné koláčiky. Cesto som si rozdelila na tri časti. Vyvaľkala asi 15x8 cm naplnila plnkou.
  13. Zatočila.
  14. Prerezala dlhšie od spodu a kratšie od vrchu. Položila na plech, potrela vajíčkom a poskladala takéto koláčiky. Ktoré keď som ich mala všetky hotové som tiež ešte nechala na plechu asi 15 minút a dala upiecť. Tu sú na plechu pred upečením.
  15. A tu sú už upečené na tácke.
  16. A tu obidva na tácke.