Kysnutý makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Dnes som vyskúšala ďalší recept a chcem sa s Vami oň podeliť.
90 minút príprava |
30-35 minút na 200-175 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Urobíme si kvások-droždie+1 PL med+trocha mlieka. Preosejeme si múku, pridáme trocha soli,cukor,PDP. Všetko ešte spolu dobre premiešame. Dáme si zohriať mlieko, do neho dáme smotanu a vajíčka a dobre zmiešame. Dáme si rozpustiť maslo.
- Keď máme kvások dala som si do stroja najprv mlieko, potom múku a na koniec kvások. Miešala som 10 minút.
Cesto hotové pripravené na kysnutia.
- Pokiaľ nám cesto kysne si zomelieme mak a urobíme plnku.
Cesto máme po 1 hodine vykysnuté.
- Rozdelíme si ho.
- Vyľkáme si cesto asi 40x20 cm.
- Naplníme plnkou.
- Zatočíme a položíme na plech.
- A tak isto urobíme aj druhé cesto a preložíme ho cez prvé a spojíme.
- Takto si spojíme päť kruhov, potrieme vajíčkom a necháme ešte na plechu asi 15 minút.
Trochu som ich prerezala ako vidíte.
- Dáme piecť do predhriatej rúry asi 10 minút na 200 stupňov a potom stiahneme teplotu a pečieme na 175 stupňov ešte asi 20-25 minút. Skontrolujte si špajdľou či už je upečené.
- Ostali mi ešte dve cestá ktoré som chcela vyskúšať nasledovné koláčiky.
Cesto som si rozdelila na tri časti.
Vyvaľkala asi 15x8 cm naplnila plnkou.
- Zatočila.
- Prerezala dlhšie od spodu a kratšie od vrchu. Položila na plech, potrela vajíčkom a poskladala takéto koláčiky. Ktoré keď som ich mala všetky hotové som tiež ešte nechala na plechu asi 15 minút a dala upiecť.
Tu sú na plechu pred upečením.
- A tu sú už upečené na tácke.
- A tu obidva na tácke.