Kysnutý koláč s posýpkou

Autor receptu: jenni

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, rozdrobíme polovicu kocky droždia, premiešame a poprášime múkou. Kvások necháme za 10 minúť vzísť. V miske si zmiešame suroviny na cesto (múku, soľ, cukor a olej), pridáme kvások a vymiesime cesto, ku ktorému pridáme ešte 3 PL mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  2. Medzitým si umyjeme slivky a ringloty, tie potom osušíme, rozpolíme a vykôstkujeme. Plech na pečenie si vymažeme olejom. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika, preložíme na plech na pečenie, na cesto poukladáme slivky a ringloty.
  3. Pripravíme si posýpku z múky, cukru, alsanu, maku a škorice a na záver koláč posypeme posýpkou. Pečieme približne 25-30 min. pri teplote 180 stupňov.