Kysnutý koláč s ovocím bez mlieka

Autor receptu: dada777

Cesto použité na tento koláč je univerzálne kysnutné cesto, dá sa použiť na prípravu rôznych kysnutých dobrôt. Koláč je vhodný pri bezmliečnej diéte a v ceste nepoužívam ani vajíčka, takže je použiteľné aj pri diéte bez vajec. Začína sezóna čerstvého ovocia a tak si tieto koláče môžeme vždy pripraviť s iným ovocím a pochutiť si.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z časti rastlinného mlieka, droždia, cukru a trochy múky pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Potom ho pridáme k ostatným surovinám a zamiesime si nelepivé cesto. Na miesenie môžeme použiť domácu pekáraň, nech nám uľahčí prácu. Z uvedeného množstva surovín pripravíte koláče na dva klasické plechy na pečenie.
  2. Keď máme cesto hotové, rozdelíme ho na 2 polovice a každú rozvaľkáme na plech, necháme vykysnúť a po vykysnutí na ne pokladieme ovocie. Ja som použila kompótové višne, ale už začína sezóna čerstvého ovocia a budeme mať pestrý výber ovocia. Na vrch koláča môžeme použiť aj drobenku z masla (alebo oleja), cukru a polohrubej múky. Ja som tento koláč neposypala drobenkou, ale iba kryštálovým cukrom.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Koláč je lahodný a kysnuté cesto bez vajíčok je lahodné aj na druhý deň. Dobrú chuť!