Kysnutý koláč s orechami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento koláč je veľmi jednoduchý, čo do prípravy, ľahučký a nadýchaný,s početnými dierami, nie je presladený, je veľmi chutný, výborný ku kávičke, k čaju a chutí perfektne s kakaom, vhodný pre deti i dospelých. Recept je z maďarskej kuchyne.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku som premiešala s kryštálovým cukrom, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie,...
  2. ...a zaliala som ho 100 ml vlažného mlieka, do ktorého som pridala 1 CL kryštálového cukru.
  3. Kým kvások vykysol, v hrnčeku som rozpustila domácu bravčovú masť a nechala som ju vychladnúť na vlažnú.
  4. Do pohára som vyklepla 1 celé vajce, pridala som 1 CL soli, zvyšok nesladeného vlažného mlieka a spolu som dobre vyšľahala.
  5. Kvások vykysol asi za 15 minút na teple,...
  6. ....ku kvásku som priliala vaječno - mliečnu zmes a priliala som rozpustenú vlažnú domácu bravčovú masť,...
  7. ...všetko som dôkladne spracovávala rukami, pokiaľ sa mi cesto neoddeľovalo od rúk a stien misy a vzniklo hladké pružné mäkké cesto, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  8. Takto krásne vykyslo za 1 hodinu.
  9. Do hlbšieho plechu rozmerov 33x22x6 cm, vystlaného pečiacim papierom som roztlačila rovnomerne vykysnuté cesto.
  10. V pohári som rozšľahala 1 vaječný žltok s 50 ml vlažného mlieka.
  11. Touto vaječno - mliečnou zmesou som výdatne potrela cesto,...
  12. ...posypala som ho 2 veľkými hrsťami na hrubo posekaných vlašských orechov, ktoré som predtým na sucho opražila a nechala úplne vychladnúť, posypala som kryštálovým cukrom,.....
  13. ...nechala som koláč na teple podkysnúť ešte 30 minút.
  14. Pripravený koláč som piekla 30 minút na funkcii horný a dolný ohrev v rúre vyhriatej na 180 stupňov C.
  15. Vychladnutý koláč som pokrájala na kocky a podávala som ho s kontajnerom kakaa mojim "sladkým" chlapom na raňajky :-)
  16. Pohľad zblízka: na obrázku dobre vidno, ako koláč krásne narástol, je nadýchaný s početnými dierami, ľahučký ako páperie, nie je presladený, je veľmi chutný, jednoduchý čo do prípravy, vhodný rovnako pre dospelých ku kávičke, kakau, k čaju a rovnako vhodný aj pre deti