Jablkový koláč

Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborný a nezvyčajný jablkový koláč z kysnutého cesta.* Cesto je veľmi jemné, voňavé, nadýchané – páperové, trochu lístkujúce sa. Skladá sa z cesta tvarovaných kornútikov, plnených jablkovou plnkou. Každý kornútik sa potom dá odtrhnúť alebo odrezať.

16
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme a zmiešame s droždím, soľou a citrónovou kôrou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme aj roztopené maslo. Zmes vlejeme do múky a pridáme rozmiešané vajce, zamiesime trochu lepkavé cesto. Ďalej do cesta postupne vmiešavame olej, miesime ešte 5-7 minút pokiaľ cesto nebude mäkké a jemné a nebude sa lepiť k nádobe. Cesto s olejom sa veľmi dobré miesi. Nádobu trochu potrieme olejom a vložíme doň cesto, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste (ja to dávam do rúry, ktorú rozohrejem na 30 °C a potom vypnem).
  2. Zatiaľ som pripravila plnku. Jablká ošúpala, nakrájala na malé kocky a pokvapkala citrónovou šťavou. Na panvici som roztopila maslo a pridala jablká, dusila som na väčšom ohni asi 3-5 minút, až trochu zmäknú, nakoniec som zamiešala škoricu a cukor. Plnku som nechala vychladnúť.
  3. Pripravíme aj posýpku. Múku, cukor a studené nakrájané maslo rozmrvíme rukami na mrveničku. Hotovú posýpku odložíme zatiaľ do chladničky.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov, sformujeme okrúhle bochníky, prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 5-7 minút.
  5. Potom každý bochník rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm a do polovice posypeme trochou posýpky (asi 1 PL). Trochu posýpky, ktorá pôjde na vrch koláča som ihneď odložila do chladničky. Cesto prehneme na polovicu, trochu pritlačíme a opäť posypeme posýpkou. Ku každému kraju dáme trochu jablkovej plnky a kraje zrolujeme k sebe do dvoch kornútikov.
  6. Uložíme do vymastenej formy priemerom asi 30-32 cm (ja som použila formu na pizzu). Takto urobíme aj ostatné bochníky. Takto pripravený koláč prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte kysnúť asi 30 minút.
  7. Vykysnutý koláč potrieme vajíčkom, rozmiešaným s pár kvapkami oleja a vody (tak sa bude menej pripaľovať), posypeme odloženou posýpkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C 35-40 minút (čas kontrolujte podľa vlastnej rúry).
  8. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť, vyberieme z formy a vychladnutý môžeme podávať. Každý kornútik môžeme od koláča oddeľovať. Koláč je voňavý, nadýchaný a šťavnatý.
  9. A v reze. Dobrú chuť!