Kysnutý kakaový závin

Autor receptu: anabela1

TA FOTKA JE VASA? REDAKCIA Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

2 záviny
porcie
30 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracujeme rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochnicek, nechame v miske, poprasime mukou a misku. Potom ho necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme. Cesto rozvalkáme na plát.
  3. Poprášime kakaom, kryštalovým cukrom a pokvapkáme vlažným mliekom.
  4. Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech.
  5. Koláč prepichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.
  6. Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.