Kysnutý kakaový závin
Autor receptu: anabela1
TA FOTKA JE VASA? REDAKCIA
Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a
vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi
obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku
kávičke.
2 záviny porcie |
30 - 40 minút na 180 °C |
Postup
- V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracujeme rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochnicek, nechame v miske, poprasime mukou a misku. Potom ho necháme kysnúť na teplom mieste.
- Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme. Cesto rozvalkáme na plát.
- Poprášime kakaom, kryštalovým cukrom a pokvapkáme vlažným mliekom.
- Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech.
- Koláč prepichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.
- Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.