jablkový koláč

Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Toto cesto, v ktorom je sušené mlieko, môžete použiť na viacero spôsobov.* S jablkovou, makovou, tvarohovou, orechovou náplňou alebo aj na buchty na pare. Vhodné pohostenie aj pre náročných.

50 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnej vode rozmiešame sušené mlieko, v troche rozdrobíme čerstvé droždie s 1 ČL cukru a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, žĺtky, vajíčko, kvások, rozpustené maslo a zbytok mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 1 hodinu.
  2. Medzitým pripravíme jablkovú plnku. Nastrúhame jablká, pofŕkame citrónovou šťavou, pridáme hrsť sušených hrozienok, cukor, škoricu a premiešame.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme, prenesieme pomocou valčeka na vymastený plech (28x39 cm), rozložíme jablkovú plnku. Druhú časť cesta tiež rozvaľkáme a plát položíme na plnku, zľahka pritlačíme.
  4. Tretí diel cesta rozvaľkáme, pokrájame a do stredu každého kúska cesta dáme lekvár. Vytvarujeme buchty.
  5. Buchty a koláč necháme na teplom mieste aspoň 15 minút kysnúť. Koláč pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Buchty dáme na paru na 10 minút.
  6. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pred vložením koláča do rúry stiahneme na 180 stupňov, vložíme koláč a pečieme 30-35 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.
  7. Pred podávaním pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
  8. A ešte jedna dobrota - buchty na pare s maslom, makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť.