Kysnutý hruškovo-makový koláč s mandľami

Autor receptu: pusta

Tento recept som objavila v časopise pre ženy Extra č. 3/2010, upekla som ho už opakovane a vždy s úspechom. Možno sa práve v obdobípôstu tento recept zíde, ale aj inokedy.

8
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame namrvené droždie so 100 ml vlažného mlieka s 1 PL cukru, 1 PL múky a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, žltok, Heru izovej teploty, zvyšný cukor, vykysnutý kvások a zvyšným mliekom zamiesime vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť 30 minút. Cesto roztlačíme vlhkou rukou do formy vymazanej tukom a vysypanej múkou. Necháme ešte chvíľu kysnúť vo forme.
  2. Mak nasypeme do vriaceho mlieka, primiešame vanilkový cukor, práškový cukor, citronovú kôru a škoricu, zahustíme sušienkami. Makovú zmes natrieme na cesto, na ňu poukladáme umyté, na plátky nakrájané hrušky a posypeme mandľami, pokrájanými na špalíčky.
  3. Pečieme v trúbe na 180 stupňoch 20-25 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, pokrájame na porcie, kto chce, môže ešte posypať práškovým cukrom.
  4. ukážka rezu