Čokoládový koláč

Kysnutý čokoládový koláč (fotorecept)

Autor receptu: lenka1503

Tento recept na koláč je úžasný. Trošku sa síce zababrete čokoládou keď ho budete pliesť, ale nevadí. Ideálny na večeru či raňajky s mliečkom. Deti si ho zamilujú tak ako to moje ☺️

90 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv spravíme kvások z vlažnej vody, 1 ČL kryštalového cukru a 1 ČL múky.
  2. Ja robím cesto v robote. Takže do misy od robota dám múku, roztopené maslo, cukor, vajíčka a štipku soli. Párkrát premiešam mixérom a pridám hotový kvások. Premiesim, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Potom ho dám spinkať asi na 1 hodinu.
  3. Kým cesto oddychuje, spravím si plnku. V kastróliku roztopím čokoladu s maslom. Netreba variť, stačí roztopiť. Potom zložím z ohňa a primiešam cukor a kakao. Plnka je hotová ?
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. A teraz príde tá sranda so špinavými paprčami ???
  5. Cesto rozvaľkáme na tenko a potrieme polovicou čokoládovej plnky.
  6. Cesto zrolujeme ako roládu. Cez stred prerežeme na polovicu tak, aby sme konce neprekrojili.
  7. Prepletieme cez seba asi 3-krát.
  8. Opatrne preložíme na plech, ktorým sme potreli olejom alebo maslom a postup zopakujeme s druhým cestom. Medzi koláče dávam kúsok papiera na pečenie, aby sa nespiekli dokopy.
  9. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút alebo podľa potreby. Nech pekne zhnedne. Hneď po upečení potrieme cukrovou vodou - zmiešame vlažnú vodu s cukrom a stierkou potrieme koláče. Hotovo, dobrú chuť ☺️