Syrové pečivo

Kysnuté syrové pečivo (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné, ľahučké slané kysnuté pečivo s údeným syrom.* Je jednoduché, efektné a čo je najhlavnejšie aj veľmi chutné :-) Odporúčam každému, kto má syrové rád, určite neoľutuje.

14 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske zmiešame obe múky, soľ, cukor a prášok do pečiva. Pridáme smotanu, tekuté maslo, v 3 dl mlieka napučané droždie a za 1 PL 20 %-ného octa. Ak použijete 8 %-ný, tak treba dať 2,5 PL. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby počas vypracúvania cesta. Vypracujeme si polomäkké, jemné a vláčne cesto. Cesto s trochou múky vymiesime do bochníka a necháme 1 hodinu kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, nastrúhame na jemno syr a poprípade opečieme na sucho sezam :-) Ak chcete, môžete dať aj neopečený, ale opečený dá pečivu výbornú chuť :-) Poprípade môžete použiť aj iné semienka podľa chuti.
  3. Keď cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na veľký tenší kruh. Natrieme dobre olejom, posypeme rovnomerne syrom a trocha aj osolíme. Následne cesto zvinieme do závinu, ktorý prekrojíme na 2 časti. Takto prekrojený závin zakryjeme utierkou a necháme 25 minút oddychovať.
  4. Po uplynutí času preložíme 1 polovicu závinu na papier na pečenie. Natrieme z vrchu a z bokov vajcom. Na papier vedľa závinu nasypeme sezam a následne pomocou papiera doň vajcom natretú stranu prevrátime. Takto sa krásne sezam všade na závin nalepí ;-P Napokon natrieme aj tú zvyšnú spodnú (už vrchnú) stranu a znova prevrátime pomocou papiera do pripraveného sezamu. Tento istý postup urobíme aj s druhou polovicou závinu.
  5. Závin pokrájame na rovnaké kúsky hrubé na 2 prsty a pokladieme ich na plech s papierom. Následne natrieme vrch trošku vajcom a ak chcete, tak vrch môžete aj trochu osoliť.
  6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 25-30 minút. Pre lepšiu predstavu postupu si pozrite aj moje video :-)
  7. Pečivo je fantasticky chutné! Je jemné a zároveň z vonka jemne chrumkavé. Ten udený syr dodá fantastickú chuť, ktorú ten ocot svojou jemnou kyslosťou len podporí :-) Skúšku určite neolutujete! Prajem dobrú chuť!
  8. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu Cesminazuenal.blogspot.com