Kysnutý medový koláč
Kysnuté srdiečko s medom
Autor receptu: redakcia
Pečenie je hra a o vianočnom to platí zvlášť.
Jej pravidlá nám zanechali naše šikovné staré
mamy a ja k tomu rada pridávam fantáziu
a vášeň. Veď sviatočný sladký stôl musí byť
ešte krajší a nápaditejší než inokedy. Nech na
ňom nechýba niečo suchšie, niečo šťavnaté,
niečo tradičné a niečo moderné, jednoduché
i zdobené. Aby si tam každý našiel to svoje.
40 minút príprava |
35-40 minút na 165 °C |
Postup
- V miske zmiešame preosiatu múku, soľ, cukor,
vajce a droždie. Do cesta pomaly zapracujeme
vlažné mlieko a vychladnuté maslo. Vypracujeme
vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy.
Necháme vykysnúť na teplom mieste 40 minút.
- V hrnčeku premiešame med s marmeládou
a so štipkou škorice a prehrejeme na miernom
ohni. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na
obdĺžnik a potrieme medovou zmesou. Z pomaranča
zrežeme kôru bez bielej časti a pokrájame
na tenké rezančeky, ktoré nasypeme na medovú
zmes. Cesto zvinieme do rolády a krájame na
5 cm široké slimáky.
- Dno formy v tvare srdca vyložíme papierom na pečenie
a naukladáme do nej slimáky tak, aby medzi
nimi ostali malé medzery. Necháme 20 minút
podkysnúť. Potom vrch potrieme zohriatym
medom a maslom. Vložíme do vyhriatej rúry
a pečieme pri 165 °C asi 35–40 minút. Pred
podávaním môžeme posypať práškovým cukrom a poliať zvyškom medovo-pomarančovej zmesi.