Lekvárové koláče
Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Mám veľmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už nasladko alebo
naslano*? Tieto kysnuté koláče sú tiež jedny z mojich obľúbených. Sú výborné.
Postup
- Do misky dáme obe múky, kryštálový a vanilkový cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre premiešame. Potom pridáme v 2 dl mlieka napučané droždie, smotanu a olej. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať od polomäkkého o niečo mäkšie cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť. Ražná múka je dosť ťažká a preto cesto kysne ťažšie a dlhšie než klasické. Ja ho obvykle nechávam kysnúť 1,5 hodiny.
- Nakysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a pokrájame na štvorce. Do každého dáme bohato lekvár a uzatvoríme do tvaru taštičky / batôžka.
- Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme vrch žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s olejom. Nakoniec dáme ihneď na cca 30 minút piecť do rúry, ktorú sme si už vopred vyhriali na 180 °C.
- Ak chcete, môžete ich hneď po vybratí z rúry natrieť maslom, ale inak nie je to nutné :-)
- Mierne teplé ich podľa chuti posypeme práškovým cukrom :-) Koláče sú naozaj výborné?
Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú chutné!
Prajem dobrú chuť!
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube