Slané chuťovky

Kysnuté prudko návykové tyčinky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Na dnešný pohodový, aj keď trochu upršaný, ale teplý večer k vínku, som upiekla fajnové tyčinky.

100 minút
príprava
2x po 10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si tradične kysnuté cesto. Najprv si urobíme kvások. Pokiaľ nám kvások kysne si odvážime a preosejeme múku, pridáme soľ dobre premiešame. Keď máme kvások hotový, pridáme múku, rozpustené maslo a pivo. Cesto dobre vypracujeme, ja som ako tradične vypracovala strojom.
  2. Necháme ho 1 hodinu na teple nakysnúť. Medzitým si nastrúhame syr a očistíme cesnak.
  3. Cesto nakysnuté. Teraz si zapneme rúru na 220 stupňov.
  4. Cesto som si rozdelila na dve časti. Jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Na plech som si dala papier na pečenie. Väčšiu časť cesta som rozvaľkala a preložila na väčší plech, ešte trochu ponaťahovala a nechala ešte 15 minút odpočívať.
  5. Po 15 minútach som cesto natrela rozpusteným maslom.
  6. Potom som dala pretlačený cesnak
  7. a dala tak asi 10 - 15 minút do rúry - piekla som do ružova. Stačí len krátko, keď začne ružovieť, som ho vybrala a posypala postrúhaným syrom a znovu vložila do rúry, pokiaľ sa syr nerozpustí.
  8. Keď sa syr rozpustí, vyberieme z rúry, trochu počkáme, pokiaľ sa nám dá krájať. Nakrájame na tyčinky. Toto isté urobíme aj s druhým cestom. Mne vyšlo jeden plech väčší a jeden menší.
  9. Poukladala som na tácku.
  10. Manžel medzitým otvoril vínko a máme pohodový večer. Prajem ho aj Vám, aby ste ho v kľude a v pohode strávili. Medzitým nám ale začalo pršať, museli sme trochu pozakrývať lavice.