Domáce pečivo

Kysnuté pečivo (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

No a ďalší recept na výborné raňajkové alebo olovrantové pečivo.

12
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si urobíme kvások. Mlieko si zohrejeme, ale musí byť len vlažné, pridáme cukor a rozdrvené droždie, premiešame a necháme vzísť. Do preosiatej múky si pridáme soľ a premiešame. Keď máme kvások hotový, pridáme k múke vodu a kvások, dobre premiešame, následne pridáme maslo izbovej teploty a dobre vypracujeme cesto. Ak je potrebné, pridajte si ešte trochu múky podľa potreby, aby sa cesto nelepilo na prsty. Keď máme cesto vypracované, necháme ho 45 minúť nakysnúť.
  2. Nakysnuté cesto.
  3. Cesto preložíme na pracovnú dosku, urobíme šúľok a krájame asi tak na 2 cm široké kúsky, ktoré vypracujeme do guličky.
  4. Guľky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
  5. Potom ich trochu v strede narežeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov do ružova.
  6. Do rúry na spodok si pred pečením vložíme nádobu s teplou vodou.
  7. Upečené na plechu.
  8. Chladia sa na mriežke.
  9. No a hotovo môžeme koštovať.