Domáce pečivo
Kysnuté pečivo (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
No a ďalší recept na výborné raňajkové alebo olovrantové pečivo.
12 porcií |
15 minút príprava |
15-20 minút na 180-200 °C |
Postup
- V prvom rade si urobíme kvások. Mlieko si zohrejeme, ale musí byť len vlažné, pridáme cukor a rozdrvené droždie, premiešame a necháme vzísť. Do preosiatej múky si pridáme soľ a premiešame. Keď máme kvások hotový, pridáme k múke vodu a kvások, dobre premiešame, následne pridáme maslo izbovej teploty a dobre vypracujeme cesto. Ak je potrebné, pridajte si ešte trochu múky podľa potreby, aby sa cesto nelepilo na prsty. Keď máme cesto vypracované, necháme ho 45 minúť nakysnúť.
- Nakysnuté cesto.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku, urobíme šúľok a krájame asi tak na 2 cm široké kúsky, ktoré vypracujeme do guličky.
- Guľky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Potom ich trochu v strede narežeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov do ružova.
- Do rúry na spodok si pred pečením vložíme nádobu s teplou vodou.
- Upečené na plechu.
- Chladia sa na mriežke.
- No a hotovo môžeme koštovať.