Šišky

Kysnuté minišišky plnené čokoládovým krémom

Autor receptu: redakcia

Šištičky z kysnutého cesta plnené čokoládovým krémom potešia malých i veľkých.

40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, 1 PL kryštálového cukru, polovice vlažného mlieka a 2 PL múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Do misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme štipku soli, zvyšný cukor, vajcia, žĺtky, rum, zvyšné mlieko a vykysnutý kvások. Všetko zľahka prepracujeme, nakoniec primiešame vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  3. Po vykysnutí cesto zľahka prepracujeme a rozkrájame na malé kúsky. Z každého kúska vypracujeme guľôčku, potom guľôčky prikryjeme utierkou a necháme v teple ešte asi 30 minút nakysnúť. Po vykysnutí vyprážame šišky pozvoľna v rozpálenom oleji. Po vypražení ich necháme na obrúskoch odkvapkať a vychladnúť.
  4. Čokoládový krém naplníme do cukrárskeho vrecka s tenkou, dlhou špičkou. Do každej šišky zapichneme trubičku a naplníme ju krémom.
  5. Bielu čokoládu rozpustíme a naplníme do malého papierového kornútika. Šišky ozdobne postriekame polevou a kým čokoláda stuhne, posypeme farebnými cukrovými ozdobami.