Kysnuté koláče

Kysnuté koláče bez vajca (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Veľmi jemné koláčiky a to bez vajca som dnes upiekla. Sú naozaj ľahučké, mäkučké. Plnila som ich dvojitou plnkou.* Strúhanými jablkami so škoricou a s jahodovým lekvárom. Chuť je vynikajúca.

12
porcií
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme si kvások. V menšej nádobe rozmrvíme droždie, pridáme 1 čaj. lyžičku kryštálového cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 1/2 dcl vlažného mlieka Do veľkej misy dáme múku, kryštálový cukor, olej, soľ a vykysnutý kvások. Všetko premiešame vareškou, pridáme zvyšné mlieko a rukami vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť 35 minút.
  2. Potom ho prenesieme na pomúčenú dosku a povykrajujeme z neho kúsky na koláče. Najskôr som spravila obdĺžniky, rukami som ich vytvorila, vyťapkala (nie valčekom).
  3. Plnka: Postrúhala som 2 jablká a pripravila som si škoricový cukor a jahodový lekvár. Na vytrvorené obdĺžniky z cesta som dávala po troche postrúhaných jabĺk, posypala som škoricovým cukrom a na vrch som dala po jednej lyžičke jahodového lekváru.
  4. A zrolovala som do tvaru rolky. Tieto rolky som urobila len 3 kusy.
  5. Znovu som vytvorila len s rukami (nie valčekom) placičky, ktoré som radielkom do polovice ponakrajovala, tak ako je na obrázku. A naplnila plnkou.
  6. Začala som ich rolovať od vrchu smerom k sebe (nadol).
  7. Potom keď boli zrolované, tak som ich zahla do tvaru rožteka.
  8. Vôbec som ich nedala nakysnúť, nakoľko nebolo treba.
  9. Plech som vymastila tukom a poukladala som najskôr tie 3 rolky a 3 rožteky. Po vrchu som ich potrela olejom. To bol prvý plech.
  10. Piekli sa 35-40 minút na 200 stupňov.
  11. Tak isto som upiekla zvyšné rožteky.
  12. Po upečení som všetky potrela olejom a nechala som ich trochu vychladnúť. Po vrchu som ich posypala práškovým cukrom.
  13. Tu sú všetky na tanieriku. Vyšlo mi 12 koláčikov.
  14. A tu je rez koláčika.