Kysnuté bryndzové pečivo

Kysnuté bryndzové trojuholníky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Našla som na Pintereste a nedalo mi nevyskúšať recept, ale som si ho trochu prispôsobila.* Nakoľko z pomeru surovín, ktoré tam boli, by som určite cesto neurobila. Tak tu je upravený recept, ktorý si ukladám lebo sa mi veľmi páči. Je to výborné a ja rada zbieram recepty na slané pečivá.

124
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Urobíme si kvások - do 100 ml vlažného mlieka dáme 1 ČL cukru a droždie, rozmiešame a nechám vzísť kvások, trvá to asi 10 minút. Za tú dobu si preosejeme obidve múky a primiešame soľ. Mlieko zohrejeme a vymiešame v ňom vajíčka, pridáme olej. Keď je kvások hotový, pridáme k múčnej zmesi mlieko s vajciami a olejom a vzídený kvások. Vypracujeme cesto. Ja to robím v stroji. Tu už je cesto vypracované a dáme ho kysnúť na 1 hodinu na teplé miesto.
  3. Po hodine cesto nakysnuté.
  4. Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme ho asi tak na hrúbku 1/2 až 1 cm. Výborne sa s ním pracuje a dá sa dobre vyvaľkať.
  5. Ešte som zabudla napísať vyššie, že pokiaľ nám cesto kysne si urobíme plnku nasledovne. V šupke uvarené, očistené a prelisované alebo nastrúhané zemiaky rozmiešame s bryndzou a maslom. Postupne pridávame mlieko - nie naraz ale tak po dve až tri lyžice a dobre vždy premiešame. Tu je hotová plnka.
  6. Na vyvaľkané cesto rozotrieme plnku.
  7. Cesto poskladáme na obálku teda - z hora do stredu na to z dola a z pravej a ľavej strany po bokoch. A necháme odpočívať 15 minút. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát.
  8. Potom naplnené cesto rozvaľkáme na celú plochu pracovnej dosky opäť na hrúbku 1/2 až 1 cm. Nakrájame po dĺžke na 5-6 cm široké pásy a tie prekrojíme na štvorčeky, tiež asi tak 5-6 cm, to už každá viete od oka aby bol štvorček. A tie štvorčeky ešte prekrojíme na trojuholníky. Na plech si dáme papier na pečenie a poukladáme naň trojuholníky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom, soľou alebo čím chcete. Dáme piecť do predhriatej rúry do ružova. Ja som si rúru predhriala na 200 stupňov a piekla som tak ako už píšem do ružova, dobu pečenia neuvádzam, pretože každá si svoju rúru poznáte.
  9. Tu už sú upečené.
  10. Vyšlo mi 124 kusov a sú výborné, odporúčam.
  11. Tak ak vyskúšate prajem dobrú chuť. Sú výborné k vínku alebo len tak k čajíku ako sme ich jedli večer my.