Kysnuté bryndzové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Recept vystrihnutý z nejakého časopisu, dlho som ho len prekladala, v chladničke zostala po bryndzových haluškách malá bryndza, tak som ho konečne vyskúšala... Rozpis je na celú dávku, ale ja som robila z polovice, väčšinou, keď robím niečo nové, tak skúšam z polovice. Ale určite som ich nerobila naposledy...

60+kysnutie minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Z múky, vajec, roztopeného masla, smotany, soli a kvásku vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
  2. Medzitým pripravíme náplň: bryndzu, maslo, smotanu, horčicu, červenú papriku a racsu spolu dobre vymiešame.
  3. Takto cesto narástlo.
  4. Vykysnuté cesto rozgúľame na doske, natrieme 1/3 plnky a preložíme, necháme ho 15 minút stáť.
  5. Tento postup opakujeme 3 krát, pokiaľ neminieme plnku. Tu je preložené cesto, po 15 minútach po zase rozgúľame a potrieme, opakujeme do minutia plnky. Aj po 3 natretí necháme cesto preložené stáť.
  6. Zatiaľ si pripravíme 2 plechy na pečenie vyložené papierom, vajíčko na potieranie rozšľaháme a jemne posolíme. Na posypanie pagáčov som použila hrubú soľ, sezam a mak. Rúru vuhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozgúľame na cca 7 mm. Vykrajujeme pagáčiky.
  7. Ukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme podľa chuti. Dáme piecť do vyhriatej rúry.
  8. Tu už upečené, vyšli mi 2 veľké plechy- robila som z polovičnej dávky.
  9. Cesto som vykrajovala čo najtesnejšie, aby bolo málo okrajkov a dnes som ich prvý krát upiekla- paráda... Zjedla som ich sama hneď ako to bolo možné...:) Tie sa piekli na 3 plechu.