Kysnuté bezlepkové koláče

Kysnuté bezlepkové koláče s ovocím a mrveničkou

Autor receptu: novalim

Viete, prečo máme všetci tak radi kysnuté bezlepkové koláče s ovocím? Lebo ich môžeme jesť po celý rok. Dajú sa pripravovať s čerstvým ale aj mrazeným ovocím.* A tá mrvenička! Tej musí byť veľa a nepoznáme nikoho, kto by ju nemal rád. My sme tentoraz z našej múky Promix Beta pripravili čučoriedkové kysnuté bezlepkové koláče. Beta sa super hodí na kysnuté, dobre sa s ňou pracuje a navyše je obohatená o prírodné minerály a obsahuje aj jablčnú vlákninu.

4 - 8 ks
porcie
60 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Cesto na tieto kysnuté bezlepkové koláče sa pripravuje veľmi jednoducho a bez miesenia. Odporúčame začať ho pripravovať neskôr večer, keďže kysne cez noc a pečenie dokončujeme ráno. Všetky prísady vrátane bezgluténovej múky Promix Beta dáme do väčšej misy, varechou ich premiešame (najprv suché prísady a potom k nim pridáme mokré prísady). Miešame, kým sa všetky ingrediencie prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Takto pripravené cesto len prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho cez noc na kuchynskej linke kysnúť.
  2. Ráno vyklopíme cesto na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Rozdelíme ho na 4 (ak chceme väčšie koláče) alebo na 8 kusov. Každý kúsok cesta prstami roztlačíme na kruh s vyššími okrajmi a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta spravíme priehlbinku, do ktorej dáme čučoriedky a jemne ich vtlačíme do cesta.
  3. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a potom celé kysnuté bezlepkové koláče posypeme mrveničkou. Tú si pripravíme tak, že v miske zmiešame uvedené prísady lyžicou a potom cesto rukou mrvíme na mrveničku.
  4. Koláče pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 25-30 minút do zlatohneda. Najlepšie chutia čerstvo upečené, ak ich nezjete, zmrazte si ich.