Kyslý bôb (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Kedysi dávno moja babička varievala túto polievenku a my sme ju nazývali kyslý bôb čiže kyslá fazuľová polievka. Dodnes patrí medzi najobľúbenejšie jedlá v našej rodine.

Suroviny

Postup

  1. večer namočíme fazuľu v studenej vode...vodu z fazule pred varením zlejeme, fazuľu, na drobno nasekanú cibulu, pretlačený strúčik cesnaku, bobkový list a údeninu vložíme do hrnca a zalejeme čerstvou vodou a dáme variť na miernom ohni....
  2. ked je fazuľa do polovice uvarená pridáme na kocky nakrájané zemiaky a dalej varíme pokiaľ sa zemiaky uvaria...medzi tým si pripravíme zápražku...na oleji opržíme múku do svetlo hneda, necháme trochu ochladiť, pridáme červenú papriku a pretlačený strúčik cesnaku a za neustáleho miešania pomaly pridávame mlieko pokiaľ nedostaneme konzistenciu hustej smotany...
  3. ked máme všetko uvarené do mäkka, prilejeme zbytok mlieka, privedieme do varu a nalejeme pripravenú zápražku a chvílu povaríme, osolíme podľa chuti a necháme trochu zchladiť a nakoniec pridáme ocot...ocot nepridávame do horúcej polieveky, lebo sa nám mlieko zrazí.....u nás si ocot pridáva každý sám podľa svojej chuti priamo pri stole....syn si nakrája do polievky aj surovú cibuľu.....a niekto aj čili papričku....podávame s domácim chlebom...