Kyslá polievka

Autor receptu: hanina

Je to taký slovenský Eintopf / všetko v jednom hrnci/. Na Liptove sa varievala vždy v sobotu / keď bolo najviac roboty/. Už som ju myslím v niektorom komentári spomenula, ale ide jar - treba vitamíny a aj minúť staré zásoby kyslej kapusty. Možno niekomu pochutí a istotne má plno obmien ako všetky staré recepty. Vždy ma zaujímalo ako sa jedlo obmieňa v závislosti od krajov Slovenska, ale aj od zvyklostí v rodine.

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vodu z kyslej kapusty precedíme. Kapustu si odložíme. Ak je kapustnica moc kyslá rozriedime vodou. Očistené zemiaky, cibuľu a kúsok údeného mäsa / môže byť aj čerstvé / vložíme do hrnca a zalejeme kapustnicou. Pridáme mletú červenú papriku, opatrne soľ a varíme. Pretože zemiaky sú celé a veľké, mäso v kuse - varíme pomerne dlho . Podľa množstva a veľkosti surovín.
  2. Polievka sa podáva so zemiakovými širšími rezancami / u nás sa volajú halušky/, alebo ťapkami. Ťapky sú natrhané kúsky vyvaľkaného zemiakového cesta a uvarené pravdaže. Do taniera sa teda dajú "halušky" cibuľa a zemiak a zaleje polievkou. Údené mäso vyberieme, nakrájame a podávame so zemiakmi rozkrojenými na štvrťky a kyslou kapustou, ktorú sme si odložili. Takto máme dva chody uvarené v jednom hrnci a až na to údené zdravé jedlo.