Kyslá kapusta na karameli a Chardonnay (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera som piekla perfektné mäsko a zaslúžilo si kvalitnejšiu prílohu, siahla som po
domácej sudovej kyslej kapuste, ktorú som pripravila na karameli a na Chardonnay,
recept sa vydaril a k mäsku sa výborne osvedčil, pridávam pre záujemcov o túto úpravu.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 90 - 100 °C |
Postup- Pripravila som kapustu, nepreplachovala som ju vodou, pri ochutnaní bola taká akurát, mám vlastnú domácu sudovú kyslú kapustu v Bio kvalite.
- Kapustu som pokrájala na menšie kúsky.
- Do suchého hrnca bez tuku nasypala kryštálový cukor...
- ...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ !!!!
- Plameň som stiahla na stredný a pridala som domácu bravčovú masť, ked sa rozpustila, pridala som pokrájanú cibuľu,...
- ...ktorú som orestovala a nechala skaramelizovať, ak sa vytvoria hrudky karamelu, netreba si s tým lámať hlavu, neskôr sa rozpustia.
- Na skaramelizovanú cibuľu som pridala kyslú kapustu aj so šťavou, teraz treba dať pozor, lebo teraz to zasyčí, aby ste sa neobarili horúcou parou a nevyprskol na vás horúci karamel,...
- ...pridala som celú rascu, celé čierne a nové korenie, celé borievky, bobkové listy, soľ,...
- ...všetko som restovala za stáleho miešania až do odparenia všetkej vody,
- ...potom som priliala víno a a silnom plameni som restovala kapustu dalej....
- ...za stáleho miešania až do odparenia vína, celé varenie nesmie trvať viac ako 20 minút, kapusta má zostať pekne chrumkavá - al dente, za tento čas sa ochutí koreninami i karamelom a vínom i krásne sfarbí, pripravuje sa stále odokrytá bez pokrievky, aby sa odparili z kapusty čpavé látky, nemusela som ju už ničím dochutiť, ničím som ju nezahusťovala, nepatrí sem žiadna múka a žiaden zemiak, týmto spôsobom pripravená kyslá kapusta má príjemnú úžasnú sladko - kyslú chuť a je vynikajúcou prílohou ku kvalitným pečeným mäsám, recept pridám zajtra.
|