Kvások - kapustová polievka (fotorecept)

Autor receptu: jo

Rada by som kvások zaradila medzi regionálne recepty. Takto sa pripravuje kapustová polievka v Novákoch, presnejšie v časti Horné Lelovce. Nikdy som sa nestretla s tým, že by sa podobne varila v inom regióne Slovenska, dokonca ani v najbližšom okolí ju nepoznajú. Možné je aj to, že ma vyvediete z omylu. Suroviny potrebné na prípravu sú kapusta, zemiaky a kúsok mäsa, tak ako u väčšiny jedál z kuchyne našich starých mám.

Postup

  1. Tento recept sa začína mojou obľúbenou frázou -zoberieme čistý hrniec-, prípadne vylepšená verzia je -zakúrime v peci a zoberieme čistý hrniec. Okrem neho si pripravíme hlávku kapusty, pätku chleba, nite a nôž.
  2. Do väčšieho kapustného listu zabalíme chlebík a omotáme niťou. Balíček vložíme na dno hrnca.
  3. Ostatnú kapustu nakrájame a šup s ňou do hrnca.
  4. Na záver nalejeme vlažnú, osolenú vodu.
  5. Prikryjeme a odložíme na miesto, kde nám nebude hrniec zavadzať. Necháme kvasiť približne dva, tri dni. Podľa počasia. V horúčavách, ktoré sú v poslednom období, stačilo na nakvasenie kapusty dvadsaťštyri hodín. Dôležité upozornenie : Počas kvasenia hrniec nepremiestňujeme, ani doň nenakúkame. Nie je to povera, skutočne kapusta očernie a skazí sa. Prvá fáza prípravy je za nami.
  6. V druhej fáze si nakrájame mäso na kocky. Môže byť rôzne, komu aké chutí. V prípade, že použijete údeninu, treba menej soliť na začiatku. Zemiaky v pôvodnej receptúre nie sú, nič však nepokazia. Niekedy ich dávam, niekedy nie. Vždy ich uvarím osve a vložím do hotovej polievky.
  7. Z hrnca vyberieme balíček s chlebom, pridáme mäso a dáme variť. Okoreníme bielym korením. Keď sú kapusta a mäso uvarené urobíme zátrepku z hladkej múky a vody, chvíľu povaríme a polievka je hotová. Ak by sa niekomu zdalo, že je málo mastná, kľudne môže pridať za lyžičku masti, alebo oleja.
  8. Takto pripravená kapustnica má lahodnú, kyselkavú chuť. Neviem k čomu by som to prirovnala. Je úplne iná, ako z kvasenej sudovej kapusty. Vyskúšajte.