Kváskový chlieb

Kváskový zemiakový chlieb od Lujzy.

Autor receptu: violeta

Ďalší mäkulinký kváskový chlebík. Je výborný ?. Za recept ďakujem Lujze Krajčovičovej ?

40 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. Rozkvas: všetky suroviny vymiešam a nechám 4-5 hodín nakvasiť.
  2. Fermentolýza: zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múky. Nechám hodinu kvasiť.
  3. Pridám nastrúhaný zemiak, mletú rascu a soľ. Môže sa pridať aj med a olej. Vymiesim cesto, pokiaľ sa neodliepa od stien misy. Nechám kysnúť 3 hodiny, počas tejto doby ho 2-3 krát preložím.
  4. Stočím do ošatky. Nechám hodinu postáť na linke a uložím na noc do chladničky.
  5. Ráno chlieb upečiem. 20 minút pri 250*C, prikrytý a 20 minút pri 200*C odokrytý. Pečiem v liatinovom hrnci, na teplovzduchu, v poriadne vyhriatej rúre. Pred pečením chlieb narežem a postriekam vodou.
  6. Tu je chlebík v reze. Je výborný, mäkulinký, s chrumkavou kôrkou ?