Kváskový chlieb
Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept)
Autor receptu: kvaskovanie
Jednoduchý a lacný spôsob ako si upiecť zdravý chlieb. A to len z 3 surovín - múky, vody a soli.* Ja som v recepte pridal aj lyžičku rasce. Chlieb je sýtejší, výživnejší ako chleba z droždia a vhodný pre diabetikov. Do chleba je dobré kvôli chuti pridať polievkovú lyžicu masti.
Postup
- Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko stráviteľnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa použije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.
- 750 g múky T 650, 500 ml vody dajte do nádoby v pekárničke.
- Na pekárničke zapnite program miesenie a vymieste cesto, stačí miesiť krátko. Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.
- Pridajte 1 PL pšeničného alebo ražného kvasu, 1 čajovú lyžičku soli a môžte ale nemusíte pridať jednu čajovú lyžičku rasce kvôli chuti. Odporúčam pridať ešte jednu polievkovú lyžicu bravčovej masti.
- Zapnite program miesenie a vymieste cesto.
- Po skončení miesenia vytiahnite nože a cesto nechajte odpočívať 8 až 10 hodín pri izbovej teplote kým nenakysne.
- Nakysnuté cesto pripravené na pečenie.
- Chlieb pečte 70 minút. Keďže maximálny čas na tejto pekárničke je 1 hodina, pridám potom ešte 10 minút.
- Chlieb vyklopte z pekárničky a nechajte na mriežke vychladnúť. Ochladnutie chleba je tiež dôležité. Ak by sme chleba prikryli teplý, zostala by v ňom voda a chleba by mohol byť ťažký. Takisto sa chlieb nekrája teplý, mohol by sa "zabiť".
- Hotový chlieb.