Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Ľudia ktorí žijú zdravo, preferujú aj obložené chlebíčky na tmavom celozrnnom chlebe. Tiež volím tú zdravšiu formu. Ale týmto receptom chcem ukázať aj tým, čo majú radi klasickú veku, keď si chcú pochutnať na obložených chlebíčkoch, že to ide aj z kvásku. Musím napísať, že chutí fantasticky. Ak použijete pšeničnú múku hladkú špeciál, bude ešte viac biely. Ak chcete, môžete vyskúšať tento môj recept.

Postup

  1. Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky T650, ktorú som dala aj ja. Ak chceme mať chlebík úplne biely rozhodne treba dať pšeničnú múku hladkú špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky, alebo použijeme jednorázovú kúpaciu čiapku, ako som použila ja. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a soľ. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať 2 hodiny. Ak máme v miestnosti teplotu pod 25 °C tak 3 - 5 hodín.
  3. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.
  4. Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.
  5. Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.
  6. Takto nám narástol. Mal také veľké bubliny, že som mu ich musela poprepichovať.
  7. Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C a dáme do rúry. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.