Rožky

Kváskové rožky (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Tento recept sa mi zatiaľ osvedčil najviac.

10
porcií
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 g vlažnej vody zmiešame s lyžicou kvásku. Pri izbovej teplote necháme kvasiť 12 hodín. Do väčšej misy odvážime všetky vyššie uvedené múky, soľ, maslo a olej. Pridáme kvások a začneme miesiť. Postupne lejeme mlieko. Ja používam kuchynský robot. Cesto je hotové, keď sa dá natiahnuť a nelepí sa.
  2. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí a vytvarujeme loptičky.
  3. Tie roztiahneme rukami na trojuholník a zrolujeme do tvaru rožka.
  4. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme potravinársku fóliu a necháme kysnúť asi 3 hodiny.
  5. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, na spodok dáme nádobu s vodou. Keď je rúra vyhriata dáme piecť rozky, teplotu znížime na 200 °C a pečieme asi 7 minút. Potom teplotu ešte znížime na 180 °C a dopecieme (ešte asi 10 minút). Horúce rožky preložíme na mriežku, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.