Rožky
Kváskové rožky (fotorecept)
Autor receptu: ailuj82
Tento recept sa mi zatiaľ osvedčil
najviac.
10 porcií |
20 minút na 200 °C |
Postup
- 100 g celozrnnej špaldovej múky a
100 g vlažnej vody zmiešame s lyžicou kvásku.
Pri izbovej teplote necháme kvasiť 12 hodín.
Do väčšej misy odvážime všetky vyššie uvedené
múky, soľ, maslo a olej. Pridáme kvások a začneme
miesiť. Postupne lejeme mlieko. Ja používam kuchynský robot.
Cesto je hotové, keď sa dá natiahnuť a nelepí sa.
- Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí a vytvarujeme loptičky.
- Tie roztiahneme rukami na trojuholník a zrolujeme do tvaru rožka.
- Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme potravinársku fóliu a necháme kysnúť asi 3 hodiny.
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov, na spodok dáme nádobu s vodou.
Keď je rúra vyhriata dáme piecť rozky, teplotu znížime na 200 °C a pečieme asi 7 minút. Potom teplotu ešte znížime na 180 °C a dopecieme (ešte asi 10 minút). Horúce rožky preložíme na mriežku, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.