Kváskové perníčky (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Tento recept mám pripravený asi 3 týždne, ale pozabudla som nejako naň. Mala som už napečené a predvianočný zhon bol už o inom. Prerobila som ho na kváskový a tak som sa rozhodla, že sa s ním podelím aj s vami.

8-10 minút
na 190 °C

Postup

  1. Najskôr si pripravíme všetky suroviny. Zomelieme na jemno orechy a rozpustíme maslo. Do misy dáme najskôr všetky suché ingrediencie, pomiešame, pridáme zvyšok.
  2. Spracujeme cesto. Ak by sa cesto lepilo, treba pridať múku.
  3. Cesto necháme odpočívať niekoľko hodín pri izbovej teplote vo fólii najmenej 2 hodiny. Ja som nechala 5 hodín. Môžeme ho dať aj na noc do chladničky.
  4. Cesto vyberieme na dosku a rukou ho premiesime. Potom vyvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm. Múčime iba dosku, cesto sa dá vyvaľkať aj bez pomúčenia valčeka. Vaľkáme pomaly aby sme si ho nepotrhali.
  5. Z cesta vykrajujeme tvary aké len chceme a ukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C tak 8 - 10 minút. Pozor, nie dlhšie, lebo perníčky stvrdnú.
  6. Na pečenie si môžete zvoliť múku akú len chcete, ale musí byť hladká. Perníčky sa dajú zliepať rôznymi plnkami. Môžu sa potrieť polevou, čokoládou, zdobiť. Je na každom ako si zvolí. ✿ Dobrú chuť ! ✿