Kváskové lievance (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Je to veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne aj menej skúsený kuchtík. Tu si každý príde už od začiatku na svoje, lebo si môže zvoliť múku akú len chce. Ak zvolíme špaldovú, či celozrnnú pšeničnú alebo zmiešame pšeničnú s ovsenou povýšime recept na zdravšiu variantu. Ja som zvolila opäť ten najzákladnejší recept. Lievance aj s použitím kvásku sú veľmi chutné.

180 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: Z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 50 g ražnej múky a 50 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám vykvasil, zamiesime cesto bez soli.
  3. Do misy od robota si dáme 100 g kvásku - vykvaseného, pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu takú, ktorú používame na miešanie piškótového cesta. Všetky ingrediencie v mise začneme miešať. Po chvíli pridávame po lyžiciach múku. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta, aby nebolo riedke, ale aby nám nezhustlo. Cesto by malo byť hustejšie ako na palacinky. Ak sme dosiahli požadovanej hustoty a cesto máme hladké, misu s cestom dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme 1 - 2 hodiny kysnúť.
  4. Nakysnuté cesto premiešame aj spolu so soľou. Panvicu na lievance potrieme olejom a lyžicou tvarujeme lievance. Opečieme z jednej a potom z druhej strany.
  5. Hotové lievance môžeme ponatierať džemom, tvarohovou plnkou, šľahačkou, jogurtom. Alebo podľa vlastnej chuti. Ozdobíme ovocím, šľahačkou alebo čokoládou.
  6. Dobrú chuť !