Kváskové domáce špagety (fotorecept)
Autor receptu: siisa
Keď som videla video, kde stará Talianka predvádzala ručnú výrobu pravých doma
robených talianskych špagiet, tak ma to zaujalo, že som to musela vyskúšať. No a keď
cestoviny, tak u mňa jasné, že kváskové. Recept som však musela prispôsobiť. No a tu
je môj recept na domáce špagety s kváskom, ktoré sú vďaka kvásku pre náš organizmus
ľahšie stráviteľné.
Postup
- Zo všetkých surovín okrem oleja zamiesime cesto. Do misy si dáme kvások a vajce. Vymiešame to. Pridávame múku a miesime cesto. Nesmie byť veľmi tuhé ani riedke. Malo by byť tvárne. Keď sa nám už v mise dalo dokopy, preložíme ho na dosku, ktorú naolejujeme. Miesime, kým sa nám olej nezapracuje do cesta.
- Potom vložíme do igelitového vrecka a necháme odpočívať pri izbovej teplote asi 1 hodinu.
- Po hodine dáme cesto na pomúčenú dosku.
- Rozvaľkáme ho asi tak na hrúbku 4 mm. Pomúčime vrch.
- Stočíme a preložíme na dosku.
- Na doske krájame 4 mm široké pásiky. Tie potom roztočíme a na doske šúľame špagety. Ja som najskôr robila také hrubšie, bála som sa aby sa netrhali, keď ich budem variť. Ale bála som sa zbytočne. Špagety aj pri varení a aj pri manipulácii s nimi sú pevné. Tak som potom ďalšiu várku robila tenšie. S cestom sa dobre pracuje.
- No a tu ich je trochu viac.
- Keď špagety vyrábame, musíme si dať variť vodu. Do vody dáme soľ. Nemali by dlho odpočívať na doske, lebo kvások urobí svoje. Špagety nám nakysnú :) Tak rýchlo s nimi do vriacej vody a vôbec sa nemusíme báť, že sa rozvaria. Ja som koštovala či už sú a keď sa mi pozdávali, vybrala som ich.
- Hotové si pripravíme podľa chuti. Chuťovo sú výborné. Na porciu stačí naozaj málo, lebo sú sýte. Vydržíte dlho zasýtení. Nie ako z kupovaných je človek rýchlo hladný. Prajem dobrú chuť :)