Kváskové pečivo
Kváskové bosniaky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Pôvodne to mali byť žemle na cigánsku, ale keďže som použil chlebovú múku, sú také chlebovejšie, čiže bosniaky...
Postup
- Pripravíme rozkvas a necháme kysnúť asi 9 -12 hodín, najlepšie cez noc, pri izbovej teplote. Ja ho dávam do rúry, tam je stabilná teplota.
- Takto vyzerá vykysnutý rozkvas.
- Všetky suroviny na cesto aj s rozkvasom dáme do misy, a ručne alebo pomocou kuchynského robota začneme spracovávať cesto. Ja používam aj sladenku, podporuje to kvasenie.
- Miesime niekoľko minút, až vznikne pružné, takmer nelepivé cesto.
- Cesto dáme od misky, pomúčime, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 3 až 3,5 hodiny. Ja som pri tejto dávke použil chladničku, kde som ho nechal cez noc do druhého dňa asi 15 hodín. Potom som ho vybral, preložil zo studenej misky do inej, a nechal odpočívať pri kuchynskej teplote asi hodinu.
- Cesto rozdelíme podľa váhy na 8 rovnakých častí a z každej vyformujeme guľatý bochník. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prikryjeme ďalším hlbším plechom alebo utierkou a necháme kysnúť ďalšie 3 hodiny. Bochníky naberú na objeme.
- Rúru si predhrejeme na 230 °C. Bochníčky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami, prípadne vrch narežeme.
- Pečieme v rúre asi 20 minút až sa povrch sfarbí do zlatohneda. Dobré je v polovici pečenia do rúry postrekovačom streknúť pár dávok vody.
- Upečené dáme vychladnúť na mriežku. Potom konzumujeme s čímkoľvek, u mňa ideálne ku kyslým rybičkám...