Kváskové pečivo

Kváskové bosniaky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Pôvodne to mali byť žemle na cigánsku, ale keďže som použil chlebovú múku, sú také chlebovejšie, čiže bosniaky...

8
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme rozkvas a necháme kysnúť asi 9 -12 hodín, najlepšie cez noc, pri izbovej teplote. Ja ho dávam do rúry, tam je stabilná teplota.
  2. Takto vyzerá vykysnutý rozkvas.
  3. Všetky suroviny na cesto aj s rozkvasom dáme do misy, a ručne alebo pomocou kuchynského robota začneme spracovávať cesto. Ja používam aj sladenku, podporuje to kvasenie.
  4. Miesime niekoľko minút, až vznikne pružné, takmer nelepivé cesto.
  5. Cesto dáme od misky, pomúčime, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 3 až 3,5 hodiny. Ja som pri tejto dávke použil chladničku, kde som ho nechal cez noc do druhého dňa asi 15 hodín. Potom som ho vybral, preložil zo studenej misky do inej, a nechal odpočívať pri kuchynskej teplote asi hodinu.
  6. Cesto rozdelíme podľa váhy na 8 rovnakých častí a z každej vyformujeme guľatý bochník. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Prikryjeme ďalším hlbším plechom alebo utierkou a necháme kysnúť ďalšie 3 hodiny. Bochníky naberú na objeme.
  8. Rúru si predhrejeme na 230 °C. Bochníčky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami, prípadne vrch narežeme.
  9. Pečieme v rúre asi 20 minút až sa povrch sfarbí do zlatohneda. Dobré je v polovici pečenia do rúry postrekovačom streknúť pár dávok vody.
  10. Upečené dáme vychladnúť na mriežku. Potom konzumujeme s čímkoľvek, u mňa ideálne ku kyslým rybičkám...