Kvásková vianočka
Kvásková vianočka (fotorecept)
Autor receptu: danda3
Recept som našla na blogu
Helenkine dobroty, mal mať
premiéru na Vianoce, žiaľ, moja
choroba to neumožnila. Jej čas
prišiel dnes a neľutujem, jej chuť
sa nedá s kupovanými porovnať.
Postup
- Suroviny na rozkvas zmiešame a zakryjeme. Necháme stáť 4-6 hodín. Ja som nechala aj viac, až kým nebol pekne bublinkový. Potom pridáme múku + soľ, v mlieku rozpustené maslo + cukor a žĺtok ( na ten som zabudla), vypracujeme cesto. Podľa potreby pridáme ešte múku. Musí sa oddeľovať od stien misy. Zabalíme a necháme kvasiť. Ja som nechala od večera do rána v kuchyni, v lete určite v chladničke. Múka v pôvodnom recepte bola klasická hladká.
- Cesto krásne narástlo. Nabudúce doň pridám aj hrozienka a mandle. Cesto odvážime a vydelíme dvanástimi. Urobíme bochníčky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť. Z každého bochníka vytvarujeme šulec v dĺžke 25-30 cm. Podľa videa zamotáme vianočku, každú zo šiestich prameňov. Mne sa to veľmi nedarilo, trápila som sa, ale nakoniec som dobojovala. Musím na tom ešte popracovať.
- Vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zabalíme do tašky a necháme kvasiť v teple cca 4-6 hodín, ale v chlade aj osem hodín, podľa tohto, ako máte čas.
- Vianočky krásne narástli, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami.
- Rúru zapneme na 230 stupňov vrch spodok, vložíme vianočky, pečieme 5 minút, potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút. Treba vyskúšať špajdlou, mne to stačilo.
- Upečené, necháme vychladnúť. To čakanie je nekonečné...
- Už!