Kvásková vianočka

Kvásková vianočka (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Recept som našla na blogu Helenkine dobroty, mal mať premiéru na Vianoce, žiaľ, moja choroba to neumožnila. Jej čas prišiel dnes a neľutujem, jej chuť sa nedá s kupovanými porovnať.

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na rozkvas zmiešame a zakryjeme. Necháme stáť 4-6 hodín. Ja som nechala aj viac, až kým nebol pekne bublinkový. Potom pridáme múku + soľ, v mlieku rozpustené maslo + cukor a žĺtok ( na ten som zabudla), vypracujeme cesto. Podľa potreby pridáme ešte múku. Musí sa oddeľovať od stien misy. Zabalíme a necháme kvasiť. Ja som nechala od večera do rána v kuchyni, v lete určite v chladničke. Múka v pôvodnom recepte bola klasická hladká.
  2. Cesto krásne narástlo. Nabudúce doň pridám aj hrozienka a mandle. Cesto odvážime a vydelíme dvanástimi. Urobíme bochníčky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť. Z každého bochníka vytvarujeme šulec v dĺžke 25-30 cm. Podľa videa zamotáme vianočku, každú zo šiestich prameňov. Mne sa to veľmi nedarilo, trápila som sa, ale nakoniec som dobojovala. Musím na tom ešte popracovať.
  3. Vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zabalíme do tašky a necháme kvasiť v teple cca 4-6 hodín, ale v chlade aj osem hodín, podľa tohto, ako máte čas.
  4. Vianočky krásne narástli, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami.
  5. Rúru zapneme na 230 stupňov vrch spodok, vložíme vianočky, pečieme 5 minút, potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút. Treba vyskúšať špajdlou, mne to stačilo.
  6. Upečené, necháme vychladnúť. To čakanie je nekonečné...
  7. Už!