Kvásková pizza (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Milujem pizzu a keď som začala kváskovať rozhodnutie bolo jasné. Ideme na to! Recept bol taký odoka... trochu som sa bála ako to dopadne. Ale lepšiu pizzu som ešte nejedla. Cesto bolo úžasne jemné, okraje nadýchané. Jednoducho fantázia :)

4
porcie
15 minút
na 230 °C

Postup

  1. Z materského kvásku, hladkej múky a vlažnej vody som doobeda zarobila štartér. Zakryla som ho kuchynskou fóliu a nechala prekysnúť cca 7 hodín na teplom mieste
  2. Večer som si zamiesila cesto z múky, vody, oleja a soli. Miesila som v mixéri s hákmi na cesto asi 10 minút na najvyššej rýchlosti. Vypracovalo sa veľmi pružné nelepivé cesto. Zakryla som ho kuchynskou fóliou a dala na noc do chladničky nakysnúť. Asi po hodine som ho vybrala, poprekladala a dala naspäť kysnúť až do rána.
  3. Asi hodinu - hodinu a pol pred tým ako chcete pizzu jesť, nakysnuté cesto vyberieme z chladničky, preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do bochníka, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 20 minút odpočívať.
  4. Medzitým si zapneme rúru na 230 stupňov a pripravíme si suroviny, ktoré chceme dať na pizzu.
  5. TIP: Ak máte radi mozzarellu a nechcete aby bola veľmi vodnatá existuje malý trik. Mozzarelly dáme do horúcej vody. Počkáme kým zmäknú, vyberieme a rukami spracúvame do guličky, pričom z nej vytláčame vodu a vzduch. Takto z dvoch kusov mozzarelly vnikne jeden, ktorý je menej vodnatý a pevnejší.
  6. Po odpočinutí cesto rozdelíme. Z tohto množstva urobíme 2 väčšie alebo 4 menšie pizze. Ja som robila tentokrát 4 menšie.
  7. Rukami roztiahneme cesto do tvaru kruhu tak aby zostali širšie okraje, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Natrieme pomodorom, posypeme provensálskymi bylinkami a poukladáme vybrané suroviny podľa chuti. U mňa to boli kuracia šunka, paradajky, olivy, capari a mozzarella. Pizzu dáme do rúry rozohriatej na 230 stupňov a pečieme asi 15 minút.
  8. Po upečení a vybraní z rúry okraje natrieme roztlačeným cesnakom rozmiešaným v olivovom oleji. Dobrú chuť!