Kvásková drevorubačská bageta (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Tieto bagety máme veľmi radi. Bežne ich dostať kúpiť v supermarketoch ako je Tesco a Kaufland. Ponúkam Vám recept, ako si ich môžete upiecť aj doma a to trošku iným netradičným spôsobom.

Postup

  1. Prvý deň večer si urobíme cesto. Múku som merala na hrnčeky s objemom 250 ml. Do misy si dáme 500 ml pšeničnej chlebovej múky T650 , 250 ml ražnej celozrnnej múky a 400 ml vlažnej vody. Riadne varechou premiešame, misu uzavrieme a necháme do rána pri izbovej teplote.
  2. Ráno cesto preložíme do misy od robota a pridáme k nemu 2PL ražného kvásku.
  3. Pridáme 3 PL pšeničnej chlebovej múky a miešame pomocou robota. Po 10 minútach pridáme opäť 3 PL pšeničnej chlebovej múky. Miešame až kým sa nám cesto neoddeľuje od misy. Ak je cesto veľmi riedke, pridáme ešte múku podľa potreby. Cesto sa musí zachytávať na hák. Potom pridáme soľ, aj semiačka. Ja som dala slnečnicové, sezamové a ľanové. Miesime už len aby sa nám soľ premiešala. Preložíme do uzatváracej nádoby.
  4. Nádobu uzavrieme a necháme 6 - 7 hodím odpočívať pri izbovej teplote. Ja som nechala 6 hodín, lebo môj kvások vykysne už po 6 hodinách.
  5. A takto to vyzerá po 6 hodinách.
  6. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovicu. Každú vytvarujeme do tvaru bagety asi tak, že rukou roztľapkáme na obdĺžnik a ten zvinieme ako roládu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto je redšie a rozlezie sa vám na tom plechu. Vôbec sa nemusíte báť, v rúre krásne narastie do výšky.
  7. Práve teraz si dáte rozohriať rúru na 250 °C a pokiaľ sa rozohreje necháte bagety postáť. Ak chcete mať bagety nadýchanejšie a ešte okatejšie, nechajte ich aj hodinu. Keď je rúra rozohriata, vložíme plech s bagetami, zatvoríme rúru, stiahneme rúru na 200 °C a pečieme 25 - 30 minút. Záleží ako chcete chrumkavé. Pečieme bez zápary. Takto vyzerajú v reze. Kôrka je chrumkavá a striedka je mäkučká a nadýchaná. Chuť je neopísateľná.